Les denuncies i les actuacions sindicals contra els falsos autònoms i les falses cooperatives s’ha saldat només en la indústria càrnia amb resolucions judicials que han regularitzat 260 persones des que va començar la campanya va un any i mig, segons Bernat Villaroya, de l’àrea de política industrial de CCOO.
En la majoria dels casos les empreses per a les quals operaven les treballadores i treballadors han hagut d’incorporar-los a les seves plantilles. «Es tractaven clarament de cessions il·legals de treballadors emparades en aparences de falsos autònoms o falses cooperatives», ha dit Villaroya. El gruix més important ha correspost a empreses de les comarques gironines, però també s’han donat casos a Osona, segons ha puntualitzat el dirigent sindical.
CCOO té actualment en marxa una campanya per informar dels seus drets els treballadors de les indústries càrnies. Grups de sindicalistes es presenten a les portes de les empreses i reparteixen fulls volants en els canvis de torn. També aprofiten per assabentar-se de la situació que a l’interior de les companyies es donen en relació amb els empleats de les dites falses cooperatives. En concret, dimecres es repartia informació a grans empreses com El Porc Gourmet, a Osona
Amb la informació que van recopilant els sindicalistes es presentaran denúncies a inspecció de treball. Des de principis d’any hi ha en vigència un canvi de la llei de cooperatives que implica que les persones que sent sòcies d’aquest tipus d’entitats treballin cedides a altres empreses han de cobrar com a mínim el que indica el conveni del sector, i a més han de gaudir de vacances pagades i tenir unes condicions de treball semblants.
Fa més d’un any es va convocar una mesa sectorial del sector carni per lluitar contra la precarietat. Ara, els canvis en la llei de cooperatives, inclosos en la llei d’acompanyament de la Generalitat ja són vigents. La Generalitat ha convocat a meses de concertació del sector a empreses i sindicats. En la primera les empreses van prendre nota del canvi de legislació i van afirmar que farien una proposta. A la segona reunió només hi va participar una de les dues entitats patronals i no es va definir sobre com complir la llei. Per tant, els sindicats han decidit passar a l’ofensiva.
La pressió social sembla que afecta algunes de les cooperatives que Vilaroya considera que són «empreses-pantalla» de les càrnies. En aquest sentit, la plataforma ‘Càrnies en lluita’, que realitza també assemblees informatives entre els treballadors del sector , ha fet pública una nota informativa d’una de les cooperatives que treballen al sector carni, Clavial. En la nota la cooperativa afirma que manté reunions amb els seus clients per adaptar-se a la nova situació legal. En aquest sentit afegeix que la seva activitat depèn d’allò que decideixin les empreses amb les quals tenen firmats acords.