A l’empresa Giró, GH de Badalona, dedicada a la fabricació d’envasos, els treballadors s’han declarat en vaga parcial. Cada divendres aturen la producció durant els tres torns de feina. I també ho fan el cap de setmana quatre hores per dia. El motiu: l’acomiadament d’una treballadora que la plantilla considera absolutament injust. La raó esgrimida en aquest cas és sanitària, la mútua l’ha declarat no apta de fer la seva feina després de 41 anys de servei i afectada per diverses lesions professionals, segons el president del comitè d’empresa.
“El que ha passat és un avís a navegants: vol dir que qui prengui mal se’n va al carrer” afirma Paco Jiménez president del comitè d’empresa de la companyia i membre de la CGT, sindicat que comparteix amb UGT la representació dels treballadors. “en això anem a una”, explica.
El cas de la Pilar, segons els seus companys, és feridor. Es tracta d’una treballadora que fa 41 anys que presta els seus serveis a Giró, una indústria que té dues branques, una tèxtil i l’altra dedicada a la fabricació d’embalatges. El fet és que a conseqüència de tants anys de feines repetitives, afirmen els seus companys, s ressentia per lesions, per la qual cosa es va visitar a la mútua MC. El resultat ha estat a declaració de la persona afectada com a “no apta”. El conflicte neix aquí, perquè l’empresa emparant-se en la reforma laboral, ha decidit acomiadar la treballadora. La llei permet una indemnització mínima equivalent a 20 dies per any amb un màxim de 12 mesos.
Petició de recol·locació
El comitè d’empresa i els treballadors van intentar negociar amb l’empresa una solució que no fos l’acomiadament de la companya: “la mateixa llei diu que s’ha d’aplicar la solució menys lesiva per als afectats. Nosaltres hem proposat que la canviïn de lloc de treball, però no hi ha hagut forma”, diu Jiménez. Els empleats no es creuen que una empresa com Giró, on treballen 138 persones, no trobi un lloc adient per a l’operària.
El que indigna més el col·lectiu laboral és que l’acomiadament es produeix quan la treballadora té una edat que fa que a la pràctica no es pugui recol·locar: té 56 anys. Això i les lesions que arrossega a causa precisament dels anys de treball “la deixen al carrer”, afirmen els seus companys.
La resposta a la decisió empresarial, per part dels treballadors ha estat gairebé unànime. S’ha declarat una tongada de vagues. Cada divendres hi haurà quatre hores de parada en cadascun dels tres torns i durant el cap de setmana quatre hores d’aturada cada dia. Les aturades no tenen data de finalització.
Per donar més força a la protesta durant el temps de les vagues els treballadors es concentren a les portes de la factoria, situada al polígon Canyadó de Badalona.
La plantilla tem que el que ha passat amb la Pilar formi part d’un pla prèviament establert. Es tractaria de “desfer-se dels treballadors que tenen més antiguitat”. Giró, que no havia estat tradicionalment una empresa amb conflictes, es va viure un abans de l’estiu. La companyia, que, segons els sindicats té una bona salut econòmica, ha construït una planta a Terol. El juny passat es va iniciar el trasllat de part de la maquinària des de Badalona, cosa que va provocar les primeres protestes laborals, que entenien la maniobra com una deslocalització, atès que la nova planta tindrà, afirmen, una capacitat de producció que multiplica per quatre la de Badalona.
No hi ha comentaris
Pingback: Un altra empresa usa la reforma laboral per acomiadar un sindicalista al·legant que ha perdut una comanda
Pingback: 2ª CONVOCATORIA DE PAROS EN GIRÓ GH | CGT BARCELONÉS NORTE
Pingback: "Jo vull treballar, vull tornar al meu lloc de treball, això el senyor Ezequiel no ho hauria permès"
Pingback: Giró GH de Badalona indemnitza després d'una vaga solidària la treballadora que va acomiadar per 'causes mèdiques'