Les principals empreses que contracten autònoms de falses cooperatives no acompleixen el conveni estatal de la indústria càrnia que és d’obligatori compliment per aquest col·lectiu. Això ho manifesta, Lluís Parra, responsable del sector Alimentació, Begudes i Tabacs de la FITAG – UGT de Catalunya.
Responsables sindicals de la UGT i de CCOO del sector carni es van reunir dijous a la tarda amb dirigents de la patronal FECIC, Inspecció de Treball i del departament de Treball, concretament amb la consellera. L’objectiu dels sindicats era aconseguir que des d’Inspecció es posi en marxa un pla per eradicar les pràctiques laborals com les dels falsos autònoms, que només suposen precaritzar més un sector ja conegut per tenir un alt nivell de temporalitat i inseguretat laboral.
Moltes empreses, entre elles les que tenen una dimensió més gran a Catalunya en el sector carni usen de forma massiva les cooperatives amb els coneguts com a falsos autònoms. Això ha fet, diu Parra, que “quan una persona va a demanar feina a una d’aquestes empreses no li agafen ni el currículum, l’envien directament a una d’aquestes cooperatives simulades”, assegura Parra.
El conveni estatal d’indústries càrnies contempla en el seu article 2 que el contingut de l’acord és aplicable també als treballadors autònoms vinculats a cooperatives de treball agrupat. Però això no vol dir que el pacte es compleixi, asseguren a la UGT.
Es dóna el cas que en alguna empresa s’ha anunciat a algun operari amb contracte indefinit que se’l fa fora i que si vol continuar treballant, ha de passar a ser un fals autònom, amb l’argument de: “O passes a ser autònom o te’n vas al carrer”, explica el sindicat. Això ha comportat que empreses amb 15 operaris només en tinguin 15 en plantilla i donin feina a 150 dels que els sindicats anomenen falsos autònoms.
Per a les empreses aquest tipus d’organització del treball els és rendible perquè rebaixa els costos. Però pels treballadors la situació és absolutament diferent Amb uns salaris mitjans que no superen els 800 euros al mes, s’han de pagar a banda l’assegurança d’autònoms, les eines de treball, la roba de feina i la seva neteja. Tot plegat fa que UGT consideri que les condicions laborals d’aquest col·lectiu freguen alguns cops el semiesclavatge.
“Les patronals, en la reunió, han volgut distanciar-se de les denuncies afirmant que en el sector hi ha empreses que fan les coses més bé i no tan bé”, diu Parra. No obstant això, el sindicat ha fet pública una llista d’empreses que operen al sector carni a Catalunya que usen cooperatives en la seva producció. En la llista hi ha algunes de les firmes més importants o que facturen més. Segons UGT, usen cooperatives de treball agrupat la Corporació Alimentària de Guissona, Vall Companys, Leridana de Piensos, Matadero de Mollerusa, Argal, Cárnicas Celrà, Esfosa o Le Porc Gourmet (Grupo Jorge).
Un dels aspectes més sagnants, per a la UGT, és que la feina com a falsos autònoms en les denominades “falses cooperatives” és una de les poques sortides laborals que tenen els treballadors i treballadores immigrants, un col·lectiu socialment molt vulnerable i que difícilment pot defensar els seus drets. El sindicat entén que això genera un greu problema de dumping social, que pot esdevenir també un problema laboral i de convivència.
La indústria càrnia és el quart sector industrial de Catalunya. Compta amb escorxadors, sales de desfer i indústria d’elaborats. Dóna feina directa a 38.200 treballadors i treballadores.
Tal com es va reclamar a la reunió amb patronals, administració i Inspecció de Treball la creació d’una taula conjunta que faci el seguiment de les condicions de treball dels que operen a les empreses del sector que passa per dos punts. El primer el compliment del conveni estatal i el segon un ús raonable de les cooperatives, entitats que quan responen als principis del moviment cooperatiu els sindicats no qüestionen les seves activitats.