La Generalitat facilita que els treballadors públics s’uneixin a ‘l’aturada de país’ sense descomptar-los-hi el sou

El seguiment més massiu de «l’aturada cívica» d'aquest dimarts es preveu en el sector de l'Ensenyament: les universitats han suspès l'activitat acadèmica, igual que molts instituts

Tomeu Ferrer
 
 
 
Estudiants manifestant-se contra la repressió a l'1-O foto: Sandra Lázaro

Estudiants manifestant-se contra la repressió a l’1-O foto: Sandra Lázaro

Els 200.000 funcionaris, interins i empleats públics de la Generalitat podran participar en les protestes vinculades a «l’aturada de país» convocat per a aquest dimarts 3 d’octubre per les entitats independentistes, els sindicats CCOO i UGT i les patronals Pimec i Cecot, sense que el Govern els descompti el sou per faltar al seu treball.

«l’aturada de país», que no s’ha plantejat com una vaga general, pretén generar una protesta transversal contra l’actuació policial d’aquest diumenge per tancar col·legis electorals.


D’aquesta manera, els empleats públics que vulguin participar en les activitats que s’organitzaran a tot el territori català podran fer-ho sense efecte sobre els seus sous. No obstant això, s’hauran de cobrir els serveis mínims en tots aquells llocs de treball que afectin l’atenció al públic, han explicat fonts laborals. A les urgències i els quiròfans dels hospitals públics no hi haurà atur, ja que s’han decretat serveis mínims del 100%.


Josep Maria Sentís, responsable
de l’àrea pública de CCOO de Catalunya, ha explicat que en el marc de la Taula per la Democràcia, que reuneix ANC, Òmnium, sindicats i patronals de la petita i mitjana empresa i una quarantena d’entitats, s’ha demanat al sector públic i a les empreses que facilitin la participació dels treballadors i els directius en les mobilitzacions d’aquest dimarts.


A més, la Taula per la Democràcia ha cridat a una gran manifestació a la plaça Universitat de Barcelona a les 18 h
ores de la tarda i a concentracions davant dels ajuntaments de tots els municipis a la mateixa hora. A més, a les 11h. s’ha convocat a deixar clavells vermells a les escoles “assaltades” per la policia diumenge passat.


El web de personal de la Generalitat ha publicat que els empleats que vulguin adherir-se a les protestes no se’ls comptarà com a “absència” de les seves ocupacions el temps que faltin al seu treball, és a dir, que no patiran descompte econòmic. A la pràctica, en la majoria dels casos el permís durarà tot el dia.


“En aquests moments tot és molt fluid i es mantenen negociacions en molts àmbits i centres de treball” expliquen fonts sindicals que entenen que la situació és insòlita. I és que no hi ha antecedents a Catalunya de moviments com l’atur cívic o “de país”. El més semblant són les vagues de sector o generals. Aquest
es aturades les poden seguir tots els treballadors excepte els afectats pels serveis mínims, però els que s’apunten a la vaga pateixen els descomptes corresponents. No serà així aquest dimarts.


El “atur de país” no és una vaga general


L’atur cívic o “de país” no té motius laborals. Els seus convocants el vinculen a la protesta per la repressió policial patida l’1 d’octubre per molts ciutadans i en defensa dels drets democràtics, inclòs el dret a decidir. Per tant, s’assemblaria a una vaga amb contingut polític, que la legislació laboral no contempla.
Amb tot, a ningú se li escapa que a Catalunya els partits que manen en institucions públiques importants com la Generalitat, Diputacions i centenars d’ajuntaments coincideixen amb els objectius amb els quals la Taula per la Democràcia ha convocat la protesta, de manera que la participació dels seus empleats es preveu important.


No obstant això, cal recordar que, malgrat que els sindicats majoritaris no entenen «
l’atur de país» com una vaga general, centrals minoritàries sí que han convocat per al 3-O una vaga general. Així ho entenen CGT, IAC, COS i la Intersindical-CSC, al costat d’altres associacions i partits com la CUP. De fet, en algunes empreses públiques com TV3 i Catalunya Ràdio els comitès d’empresa han anunciat que els treballadors se sumaran a les dues protestes: «l’atur de país» i la vaga general.


Barcelona se suma


En l’àmbit municipal, l’Ajuntament de Barcelona se sumarà
a «l’atur de país» d’aquest dimarts, suspenent els actes institucionals i tancant equipaments i serveis no essencials per al funcionament de la ciutat, com biblioteques, ludoteques, equipaments esportius, centres cívics i d’ancians, i espais familiars.


Per la seva banda, l’equip de govern de l’Ajuntament de Badalona, ​​el tercer en habitants de Catalunya, busca el mecanisme legal que permeti sumar la institució al tancament cívic sense que això repercuteixi en la nòmina dels seus treballadors, segons ha explicat a aquest diari el seu tinent d’alcaldia Jose Téllez.


L’Educació liderarà “l’atur de país”


El “atur de país” tindrà una gran incidència en el sector educatiu. Totes les universitats catalanes han anunciat la suspensió de la seva activitat acadèmica aquest dimarts per protestar contra la violència policial de l’1-O. El rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha enviat un correu electrònic als seus treballadors en el qual informa que “a la UPC creiem que l’ús de la força contra els ciutadans és intolerable en democràcia i que la violència -per definició- , no pot ser mai proporcionada “. Segons fonts educatives, l’atur tindrà un seguiment en els instituts, on tant els sindicats d’estudiants com la central de professors Ustec ja havien cridat a la vaga general. En el cas de les escoles de primària,
la conselleria d’Ensenyament ha donat llibertat als centres perquè decideixin si se sumen a la vaga general o bé a «l’atur de país», estant garantits en tots dos casos els serveis mínims.

En el transport públic de Barcelona en ser majoria sindicat CGT, una de les centrals que sí que ha cridat a la vaga general, es preveu també un important seguiment de les aturades. En el transport de persones, els serveis mínims establerts per a Rodalies i els trens de Regionals de Catalunya, operats per Renfe, seran del 33%. a TMB, l’empresa de l’autobús i el metro de Barcelona, ​​i Ferrocarrils de la Generalitat, els serveis funcionaran un 25% en hora punta (de 06: 30 a 09:30 i de 17:00 a 20:00 hores), mentre que la resta de transport de viatgers operarà el 50% del servei habitual.

Per la seva banda, Renfe ha cancel·lat 151 trens AVE-llarga distància aquest dimarts i dilluns 9, a causa de la vaga general i a les aturades parcials convocades a Catalunya. Segons els serveis mínims establerts pel Ministeri de Foment, dels 637 trens de llarga distància que podrien estar afectats per la vaga, circularan 486, el 76% del total, fins al pròxim dia 9.

I el sector privat i el cooperatiu?

En el sector privat i el comerç, tal com han demanat els agents socials, la idea és que cada empresa pacti com protestar aquest dimarts al llarg del dia, ja sigui repetint les concentracions al migdia davant els llocs de treball que s’han succeït aquest dilluns a tota la geografia catalana o de la manera que cada centre cregui més convenient. Algunes botigues de petit comerç de Barcelona consultades han indicat a aquest diari que tancaran tot el dia. No obstant això, algunes empreses que simpatitzen amb els objectius de la Taula per la Democràcia han anunciat tancaments patronals per a aquest dimarts. És el cas de la cadena de supermercats Bon Preu Esclat, que ha comunicat que el 3 d’octubre tancarà al públic tots els seus establiments perquè els seus treballadors s’han unit a l’atur cívic, que no a la vaga general. També han comunicat tancaments patronals després acords amb els treballadors la cadena Plusfresc, amb incidència especial a Lleida. Les xarxes de botigues de plats preparats Nostrum, així com les franquícies de productes frescos Ametller Origen, també se sumaran a l’atur de país. Així mateix, també ha comunicat un tancament patronal -en aquest cas, cooperatiu-, la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Catalunya, que agrupa unes 300 cooperatives.

Només la patronal de la gran empresa catalana, Foment del Treball, s’ha desmarcat de «L’aturada de país» i ha advertit que la convocatòria de la Taula per la Democràcia “no té cobertura legal, es tracta d’una figura jurídica inexistent, no disposa d’una convocatòria formal de vaga i, per tant, priva els treballadors de la possibilitat d’exigir els seus drets”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*