El nombre d’aturats comptats a partir de l’Enquesta de Població Activa (EPA) a Catalunya ha pujat en 5.800 persones i l’ocupació ha disminuït en 27.000 llocs de treball (-0,78%), en el primer trimestre de 2020. Això mostra, segons la font oficial, que l’enquesta ha recollit parcialment l’efecte del coronarivus sobre l’ocupació. La taxa d’atur s’ha situat en el 10,66% –respecte del 10,45% de fa tres mesos–, amb un total de 411.600 aturats. El nombre d’ocupats a Catalunya s’ha situat en els 3.451.200, amb una taxa d’activitat del 61,14% en comparació del 61,57% del trimestre anterior.
L’EPA és l’indicador a partir del qual a Europa es fixa la incidència de la desocupació. A Espanya hi ha un altre mecanisme, el de les oficines d’ocupació, que compta el nombre de persones inscrites en els serveis públics.
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha ressaltat aquest dimarts que l’estat d’alarma ha tingut “importants repercussions” sobre l’EPA del primer trimestre, amb una disminució dels ocupats, les hores efectives de treball realitzades i els inactius, a més de l’augment dels aturats.
Uns 285.600 llocs de treball perduts a Espanya
A Espanya el mercat laboral va perdre en el primer trimestre de l’any 285.600 treballadors (-1,4%) respecte del tancament de 2019 i l’atur va augmentar en 121.000 persones (+ 3,8%), les dues xifres són els pitjors registres des de 2013, segons els dades l’EPA publicades dimarts, 28 d’abril. Una de les qüestions més rellevants a destacar en aquesta EPA, que ofereix dades de gener, febrer i març, és que la pandèmia per la COVID-19 té impacte en els resultats, però aquest impacte és limitat perquè els seus efectes només van començar a notar-se a mitjans de març.
El primer trimestre de l’any acostuma a aportar dades negatives al mercat laboral. Des de 2008, es registra destrucció d’ocupació i la seva magnitud sol quedar condicionada també pel fet de si la Setmana Santa cau al març o a l’abril. L’any passat es va celebrar a l’abril, de manera que el primer trimestre de l’any seria perfectament comparable amb el del 2020, si no fos per la irrupció de l’epidèmia del coronavirus que va esclatar a la fi de març.
Canvi de tendència
És destacable que, encara que l’efecte del coronavirus es limiti a les dues últimes setmanes de març, aquest mes sol millorar els registres mitjans del primer trimestre, amb creació d’ocupació que compensa les grans pèrdues dels inicis de l’any especialment de gener. En aquest cas, la creació d’ocupació al març estroncar a la meitat a causa de la irrupció de l’epidèmia del Covid-19.
Així, en aquesta arrencada d’any l’ocupació s’ha ressentit amb força. L’any passat la reducció d’ocupació va ser de 93.400 persones en aquest període. La caiguda de l’ocupació en el primer trimestre del 2020 deixa la xifra d’ocupats en 19.681.300 persones i cal tenir en compte que les persones afectades per ERTO al març estan dins d’aquestes persones amb feina. Això passa perquè s’ha considerat que els centenars de milers de persones afectades pels expedients temporals d’ocupació tenen una situació equivalent a un permís.
Circumstàncies especials
L’INE esmenta algunes dades que destaquen en aquesta EPA a causa de “les circumstàncies tan especials sobrevingudes” a la fi del primer trimestre. Una d’elles és el nombre d'”ocupats que no han treballat en la setmana de referència”, que han pujat aquest trimestre en 509.800 persones. “Aquesta xifra no té precedents en un primer trimestre de l’any”, destaca l’organisme.
Aquest pic en els ocupats que no han treballat en la setmana de referència s’explica sobretot per l’aturada parcial de 562.900 persones per raons tècniques o econòmiques o la suspensió dels seus contractes en un ERTO (expedient de regulació d’ocupació), explica l’INE en la seva nota.