Aragonés és nascut a Cornellà i ha treballat com a advocat al Col·lectiu Ronda i com a professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser candidat per Cornellà en Comú-Crida per Cornellà a les municipals del 2015 i ha estat diputat a la darrera legislatura del Parlament, on ha estat l’encarregat de la CUP-CC en termes de sanitat i treball. Presideix la comissió d’investigació sobre l’afectació de la Covid-19 a les residències de gent gran.
Quin és el principal problema laboral a Catalunya i com el solucionaran?
La manca de feina de qualitat: la desocupació i la precarietat. Solucionar els dos principals problemes laborals a Catalunya demanen en primer lloc de la derogació de les contrareformes de 2010 i 2012 i de potents polítiques públiques de reactivació de l’economia que passarien per un procés de creixement del sector públic.
Què cal fer amb la reforma laboral de l’Estat?
Les contrareformes laborals de 2010 i 2012 han de ser derogades, immediatament. L’actual normativa laboral no només no ha servit per generació ocupació, sinó per transformar la majoria de relacions laborals en precàries. És un insult a la intel·ligència que màxims responsables del Govern diguin que no és possible derogar, això simplement és una mentida i pel que fa a la contrareforma laboral de 2012 un incompliment del programa i promesa electoral d’Unidas-Podemos.
La Renda Bàsica Universal garantiria àpats per a totes les persones i reactivaria la demanda
Quines propostes tenen per reduir l’atur juvenil?
La nostra primera proposta és identificar que el problema no és dels joves sinó d’una societat que no és capaç, o no vol, generar feina. Això ens porta a situar que no es tracta de mesures concretes per a joves sinó de mesures per la creació d’ocupació. El sector públic a través del seu creixement ha de reactivar la capacitat de consum i per tant la demanda. Totes les polítiques de bonificacions de la contractació juvenil i contractació d’aprenentatge o pràctiques s’han demostrat un fracàs.
Com afavoriran la inserció laboral de col·lectius específics com persones amb discapacitat, de més de 50 anys o transsexuals?
En aquest supòsit hi ha un problema previ que és la discriminació. La discapacitat, l’edat o la transsexualitat és motivació per l’acomiadament en una societat de màxim benefici i LGTBI-fòbica com la nostra. Més enllà que la discriminació acreditada és causa de nul·litat de l’acomiadament, a la pràctica aquests col·lectius pateixen quotidianament aquesta realitat. Per la diversitat funcional i per la transsexualitat. S’ha d’exigir reserves de llocs de treball a les grans i mitjanes empreses perquè la LISMI per la discapacitat és insuficient.
S’ha de posar fi al frau que suposa la distribució d’Amazon a través de falsos autònoms
Per la gent de més de 50 anys se’ls ha de prioritzar en la no afectació en acomiadaments col·lectius a la vegada que s’obligui les empreses a fer conveni especial per mantenir la seva cotització des de l’extinció fins a l’edat ordinària de jubilació.
Què els sembla l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital? Cal apostar per la Renda Bàsica Universal (RBU)?
La RBU és una mesura que garantiria àpats per totes les persones, ingressos mínims per totes les persones. A la vegada reactivaria la demanda, i per tant l’ocupació, en garantir ingressos per totes les persones que no tinguin una altra font d’ingressos. I juga també un paper important en millorar les condicions laborals dels i les que treballen: a feines amb salaris bruts inferiors a 1000 € veuríem com pugen les retribucions en la mesura que hi ha una garantia d’ingressos superior als 700 €.
L’edat de jubilació ordinària és un insult a la racionalitat i el repartiment de la feina
En l’àmbit estatal i català, s’ha protegit prou els sectors més afectats per les restriccions de la pandèmia?
No. S’ha tingut una política erràtica. No s’ha protegit a les treballadores per part de l’Estat: ni prohibir els acomiadaments, ni teletreball en tots els supòsits que es pugui ni la prevenció de riscos com a protecció davant la COVID. Tampoc a Catalunya la Inspecció de Treball. Pel que fa als sectors com el petit comerç i hostaleria han patit com ningú amb uns ajusts insuficients o inexistents.
La pandèmia ha accelerat el nombre de persones que treballen per a plataformes, moltes d’elles de repartiment. Com s’ha de regular el treball dels riders?
Ja està regulat: article 1.1 de l’Estatut dels Treballadors. Això ho està dient la jurisprudència. Per tant més actes d’Inspecció d’infracció i sanció i més mitjans de la Inspecció per posar fi al frau. I traslladar al Ministeri Fiscal les múltiples actes per infracotització que poden ser constitutives de delicte. Que ara es vulgui regular una altra cosa significarà pèrdua de drets per les treballadores i impunitat per qui fa frau.
Quines propostes tenen per reduir la bretxa salarial i afavorir la inserció laboral femenina?
Hem plantejat una campanya ordinària en la qual allà on les dones tinguin un salari inferior s’hagi de justificar mitjançant informe i permeti a la Inspecció de Treball presentar demanda d’ofici per discriminació davant la jurisdicció social, així com les corresponents actes d’Infracció i sanció.
Quines competències li manquen, o li sobren, al Govern i al Parlament en matèria de regulació laboral?
Competència en normativa laboral. Fins ara exclusiva de l’Estat, més enllà les competències d’execució de la Generalitat. Això deixa sense capacitat per construir un model de relacions laborals propi.
El problema no és dels joves, sinó d’una societat que no és capaç, o no vol, generar feina
El comerç a través d’Amazon augmenta notablement i el petit comerç ho pateix. Creuen que s’ha d’ajudar al segon? Com?
Primer s’ha de posar fi al frau que suposa la distribució d’Amazon a través de falsos autònoms. No és possible que actuïn en la il·legalitat permanentment i no passi res. Això no únicament ataca als Drets Laborals sinó que fa competència deslleial al petit comerç i redueix els ingressos de l’Administració. El petit comerç ha de tenir canals col·lectius (i podrien ser públics) pel comerç electrònic sempre que mantinguin activitat als barris o viles.
Hi ha sectors, com l’agrari, on els sindicats i organitzacions demanen molta més inversió i dedicació en inspecció laboral. Què n’opinen?
És una necessitat per unes condicions laborals dignes que no es donen en bona part del sector.
Acabi la frase
Els ERTO… fa anys que existeixen, no són part de la solució sinó del problema.
La paga extra al personal sanitari per la Covid-19 és… classista, insuficient i no dóna resposta a les necessitats retributives del conjunt del sector.
L’edat de jubilació ordinària és… un insult a la racionalitat i el repartiment de la feina. El Govern de PSOE i Unides-Podemos ho manté i vol empitjorà pensions.
El tancament de Nissan… havia de tenir com a resposta la nacionalització per mantenir feina i fer transició ecològica.
El model laboral a seguir… és el d’estabilitat dels contractes, salaris dignes i protecció davant dels acomiadaments.
El teletreball… ha de ser un dret per les treballadores i una obligació per les empreses sempre que sigui possible.
La deslocalització… és la cara b de la fragmentació dels processos productius.
La gestió de les ajudes als autònoms… ha estat una loteria lamentable.
A casa meva, la conciliació familiar-laboral… s’ha posat en pràctica amb l’inici de l’any.
El meu primer treball va ser… empaquetant a una empresa d’arts gràfiques.