Després de la retirada de mascaretes, sembla que la Diada de 2022 serà la més “normal” des de l’inici de la pandèmia. Però, tot i voler recuperar la normalitat, la crisi de la COVID ha revifat les precàries condicions laborals i la profunda desigualtat social. Així doncs, aquí teniu algunes idees per a reflexionar entorn al treball i el capitalisme.
- Sobre el sentit de la vida en general i el treball en particular de Yun Sun Limet
L’obra neix en un hospital quan l’autora, greument malalta escriu a amics seus on reflexiona sobre el sentit de la vida i concretament del treball. Perquè el treball, es vulgui o no, està al centre de la vida i només quan la mort ens crida som conscients del valor de les hores dedicades i concedides a algú altre. I davant la cessió del temps sorgeix la reflexió, ens acosta el treball a la felicitat o és el major obstacle?
Durant trenta-nou escrits, Yun Sun reflexiona sobre la història i la sociologia del treball en la nostra civilització i es pregunta quin paper juga en la societat. Una obra que allunya a la mort i fa una oda a la vida.
Els millors economistes del món reflexionen sobre com acabar amb el problema més gran de la societat moderna: la desigualtat econòmica.
Daron Acemoglu, Gabriel Zucman o Peter Diamond argumenten la importància de les polítiques públiques contra la desigualtat econòmica i com la desregulació i els estímuls econòmics no són suficient.
També plateja debats com: funcionen millor les polítiques de redistribució o predistribució o si és necessari apujar impostos.
Els autors aborden els aspectes filosòfics de la desigualtat; els riscos i beneficis d’intervenir el model productiu i cap a on s’han d’orientar les polítiques del futur.
- El treball garantit: una proposta necessària enfront a l’atur i la precarització d’Alberto Garzón
Les actuals taxes d’atur i l’elevada precarització ja no es poden resoldre mitjançant reformes de la normativa laboral. Per a Garzón i la resta d’autors de l’obra, és necessari incidir en el model productiu i en el sistema de relacions laborals. Es presenta el Treball Garantit com a solució, on l’Estat ha de ser el motor de creació de treballs dignes per a les persones que no trobin feina ni al sector privat ni al públic. Cuidar de gent gran, dels més petits, augmentar els serveis d’oci i cultura o mantenir les infraestructures, entre d’altres són algunes de les tasques que defensa com a Treball Garantit. Donar feina digna per a tothom qui vulgui treballar amb tasques que reverteixen positivament en la societat.
Des de finals del segle XVIII hi ha hagut una conquesta de drets cap a una major igualtat social, econòmica i política. El sufragi universal, la democràcia parlamentària, l’educació gratuïta o la fiscalitat progressiva. Però lluny d’haver aconseguit un estat final i consensuat, sembla un compromís precari, inestable i provisional en constant redefinició. Tots els drets tenen profundes deficiències i cal que siguin repensats i substituïts per altres perquè la desigualtat continua vigent en nivells extremadament elevats.
Amb una barreja entre història i ciències socials, en una lectura optimista, Piketty anima a la mobilització ciutadana que transgredeixi les fronteres nacionals perquè la igualtat segueixi el seu curs.
- Lluita de classes de Noam Chomsky
En un moment en què la distància entre rics i pobres no fa més que créixer, la propaganda neoliberal, com a instrument de desinformació, procura convèncer que vivim en un món feliç. Chomsky, fa un anàlisi de la realitat d’un capitalisme depredador que fomenta una pèrdua de drets socials. Parla de l’Estat, del poder de les grans empreses, del terrorisme, dels drets de les dones o d’Israel, tot amb la finalitat reflexiva que caracteritza a l’autor.