Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Govern tenia previst aprovar en el Consell de Ministres del dia 29 d’abril el projecte de llei per la reducció de jornada, però ho ha ajornat a causa de la gran apagada. Aquests és la principal reivindicació del Primer de Maig d’enguany. Els dos sindicats majoritaris, Comissions Obreres i UGT, defensaran en les manifestacions rebaixar la jornada laboral fins a les 37,5 hores el 2025. I, a la vegada, insistiran en el fet que es convoqui ja una taula de diàleg social que permeti emprendre la reforma de l’acomiadament a Espanya.
Sota el lema ‘Protegir el que s’ha conquistat, guanyar futur’, els dos sindicats han convocat mobilitzacions a més de 50 ciutats d’Espanya per l’1 de Maig. Més enllà de la reducció de jornada, que s’enfronta a un complicat tràmit parlamentari, aquest 1 de Maig estarà marcat per l’ofensiva de l’extrema dreta i, en especial, per les decisions del president dels Estats Units, Donald Trump. L’esperit de resistència als aires reaccionaris que creixen a escala global serà un fil conductor de totes les manifestacions arreu del món.
Els sindicats reclamen una negociació perquè la llei espanyola sobre l’acomiadament s’adeqüi a la carta social europea, subscrita per Espanya, i evitar així que hagin de ser els tribunals que dirimeixin les diferències. Unai Sordo, secretari general de Comissions, en la roda de premsa prèvia a l’1 de Maig, va afirmar que “la patronal sabrà si prefereix emprendre una taula de diàleg social on abordem aquest tema després dels pronunciaments que hi ha hagut o que hi pugui haver del Comitè Europeu de Drets Socials, o deixar que sigui un tribunal que digui que la indemnització no és ‘X’ sinó que és ‘X’ multiplicat per 10″.
En opinió de Pepe Álvarez, secretari general d’UGT, “la patronal ha de ser conscient que o entra a negociar o el Govern ha de legislar des del dret europeu. No és una legislació lliure del Govern, sinó des del dret europeu”. En aquesta línia, han insistit en la defensa de l’autonomia estratègica i la justícia social europea després de la nova política aranzelària de l’Administració Trump.
Els sindicats majoritaris han denunciat l’increment del 10% en el nombre d’accidents mortals al lloc de treball o ‘itínere’ –a l’anada o tornada a la feina– i han insistit que la prevenció dels riscos laborals ha de millorar a Espanya. Per això, demanen al Govern que redacti d’una nova normativa de riscos laborals, que prevegi noves malalties professionals, “com els gravíssims problemes mentals que s’estan produint al sector de la banca per l’abús que es fa a treballadors, i que la Seguretat Social tingui en compte les professions que “tenen un desgast fix i que exigeixen tenir coeficients reductors”, va afirmar Pepe Álvarez.
Tant Comissions com UGT insisteixen a dir que s’han de continuar augmentant els salaris “perquè totes les estadístiques demostren que és possible fer-ho, per la qual cosa han cridat tots els treballadors a unir-se a les mobilitzacions per defensar aquestes millores”.
Manifestacions a Catalunya
La manifestació convocada per CCOO i UGT a Barcelona començarà a les 11.30 h a la plaça d’Urquinaona amb la ronda de Sant Pere i acabarà davant la seu de la patronal Foment del Treball sota el lema “Defensem les conquestes, guanyem el futur”. Tant Comissions Obreres com la UGT a Catalunya posen el focus de les reivindicacions en la reducció de jornada, l’accés a l’habitatge i els salaris justos.
Per la seva banda, la USOC també ha convocat una marxa a les 11.30 h, en aquesta ocasió a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer (confluència del passeig de Sant Joan amb Diagonal). La marxa discorrerà pel passeig de Sant Joan fins al carrer de Sant Antoni Maria Claret amb Sicília. La USOC fa una crida a manifestar-se per aixecar la veu i defensar “Més treball, més salari i qualitat de vida”.
La CGT ha convocat una altra marxa pel Primer de Maig. Començarà a la mateixa hora que la dels sindicats majoritaris, a les 11.30 h, als Jardinets de Gràcia, i acabarà a la plaça d’en Joànic. L’organització fa una crida als treballadors a sortir al carrer sota el lema “Lluitem per tenir futur”.
Sota el lema “Volem decidir per viure millor“, la Intersindical també convoca una manifestació a Barcelona. Començarà a les 12 h a Consell de Cent amb Girona. L’organització vol posar l’accent de la reivindicació en l’assoliment d’un salari mínim català de 1.425 €, la reducció de la jornada laboral i la millora del transport públic.