Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Concentració a Barcelona pels drets de les Treballadores de la Llar 05/10/2021
El passat 6 de setembre, el Consell de ministres va aprovar el Reial decret llei 16/2022, per a la millora de les condicions de treball i de Seguretat Social de les persones treballadores al servei de la llar. Aquesta aprovació arriba després que el Congrés dels Diputats ratifiqués el conveni 189 sobre treball decent per a treballadors i treballadores del servei domèstic de l’OIT el passat 9 de juny, fruit de les reivindicacions d’organitzacions sindicals, com ara CCOO de Catalunya, entitats de dones immigrades i altres entitats socials, i que donava resposta a un greuge històric que afectava les treballadores de la llar. Cal recordar també la sentència del Tribunal de Justícia Europea del 24 de febrer de 2022, en el sentit que no es podia excloure les treballadores de la llar de les prestacions per desocupació.
Des del sindicat fem una valoració positiva a la nova normativa, ja que incorpora reivindicacions històriques de la nostra organització pel que fa a les condicions de treball i l’accés a les prestacions de la Seguretat Social de les més de mig milió de dones que configuren el sector de les treballadores de la llar a l’Estat espanyol. Tot i això, també volem posar de manifest que malauradament, aquesta norma ha estat elaborada al marge del diàleg social i que ha de ser complementada, ja que deixa fora elements importants del Conveni 189, com ara la regulació del dret a la negociació col·lectiva, el paper de la Inspecció de Treball o la plena integració al Règim general de la Seguretat Social, que ha quedat ajornada fins al 2024.
Entre els aspectes positius que regula la nova normativa està l’extensió de l’aplicació de la Llei de prevenció de riscos laborals a les treballadores de la llar. Recordem que fins ara n’estaven excloses. La nova normativa també destaca la necessitat de prevenir i protegir el fenomen de la violència contra les treballadores de la llar en l’exercici de la seva feina. Tanmateix, el reglament remet aquests canvis al seu desenvolupament reglamentari que hauria de fer-se en sis mesos… Esperem que en aquest cas sí que es tingui en compte el necessari diàleg social.
La reforma també elimina la figura de l’acomiadament per desistiment, que de fet era una via d’acomiadament lliure, i estableix que s’apliqui el règim d’extinció regulat a l’Estatut dels Treballadors. Això comporta, d’entrada l’increment de la indemnització en cas d’acomiadament improcedent de 20 a 33 dies de salari per any i el límit passa de 12 a 24 mensualitats. Tot i així, estableix algunes causes d’extinció vinculades a les particularitats de la relació laboral: disminució d’ingressos de la unitat familiar, modificació de les necessitats de la família i comportaments de la persona treballadora que justifiquin de manera raonada la pèrdua de confiança.
Un dels elements central de la reforma és el reconeixement del dret a la prestació d’atur a les treballadores de la llar en els mateixos termes que el conjunt de treballadors i treballadores del Règim general. Fins aquest moment, les treballadores de la llar eren l’únic col·lectiu que no tenia protecció per desocupació i amb això s’elimina una clara discriminació i una situació d’injustícia social. La reforma també amplia la cobertura del Fons de Garantia Salarial (FOGASA) a les persones treballadores de la llar, quan fins ara n’estaven excloses. Amb això dona cobertura a aquest col·lectiu en cas d’insolvència de les persones ocupadores.
Un altre element important és l’establiment d’importants bonificacions a les cotitzacions a la Seguretat Social que han de fer front les persones ocupadores. En aquest sentit, les quotes a càrrec de la persona ocupadora de la nova cotització per atur i del FOGASA tindran una bonificació del 80%. També es mantenen les reduccions del 20% de les quotes a càrrec de l’ocupador per a contingències comunes per a les noves altes de persones treballadores. Alternativament, a aquestes reduccions, les persones ocupadores que compleixin determinats requisits en funció del nivell de patrimoni i/o renda familiar disposaran d’una bonificació del 45% o el 30% de les seves cotitzacions.
La nova regulació també suprimeix la possibilitat que sigui la persona treballadora la que assumeixi les obligacions formals d’alta i cotització quan treballi menys de 60 hores mensuals. Aquesta previsió entrarà en vigor l’1 de gener de 2023.
Entre els aspectes pendents, com ja hem dit al començament, es manté l’endarreriment fins al 2024 de la plena integració del sistema especial del treball de la llar al Règim General. Pel que fa al 2023, es redueixen de 10 a 8 els trams de cotització. Això afecta especialment als trams superiors que a partir d’ara cotitzaran pels salaris reals. També queda pendent de regulació el dret a la negociació col·lectiva per a aquest sector o el paper de la Inspecció de Treball, que recordem actualment es veu impossibilitada a actuar per garantir el compliment dels drets laborals del col·lectiu per la coincidència del lloc de treball amb el domicili particular de la persona ocupadora, que està protegit per la Constitució espanyola. No podem oblidar, tampoc, els milers de dones estrangeres ocupades en el sector sense autorització de residència i treball i que estan realitzant un treball essencial pel manteniment de la nostra societat. És absolutament necessari cercar les vies legals per poder donar sortida a aquesta situació. En definitiva, des de CCOO de Catalunya estarem amatents a l’aplicació de les mesures previstes al Reial decret i seguirem treballant, com ho hem fet sempre, per millorar les condicions de treball i de Seguretat Social de les treballadores de la llar.