La taula de concertació del sector carni, on hi ha presents tant les empreses com els sindicats majoritaris s’ha reunit per primer cop des de l’aprovació del canvi en la llei de cooperatives i ha instat les empreses a complir amb la llei segons expliquen fonts de CCOO i la UGT.
En concret, el sindicat de tradició socialista ha manifestat la seva posició en el sentit de reclamar que les empreses del sector carni compleixin amb la llei. També CCOO s’hi ha referit. Per la seva banda, les patronals han manifestat que en la pròxima trobada, el 10 de maig presentaran el seu plantejament per trobar solucions per a l’aplicació de la llei en les cooperatives de treball associat del sector.
El compliment de la llei sembla que serà la clau de volta dels canvis en el sector. CCOO ha avisat que durà a terme les accions que calgui perquè les cooperatives de treball associat compleixin la llei, i denunciarà els incompliments a la Inspecció de Treball.
Per la seva banda la UGT de Catalunya ha mostrat predisposició a tractar de manera conjunta el problema que suposa la subcontractació en aquest sector i al mateix temps ha exigit una resposta urgent a l’emergència social que es viu al sector carni, on les condicions laborals de les treballadores i treballadors són «d’autèntic esclavatge».
Aplicar les condicions del conveni del sector
El canvi aprovat pel Parlament de Catalunya en relació amb la llei de cooperatives fa que les condicions laborals dels treballadors de les denominades falses cooperatives (jornada, retribucions i cotitzacions a la seguretat social), siguin, com a mínim, equivalents a les que estiguin recollides als convenis col·lectius que s’estiguin aplicant als treballadors per compte aliena del sector.
Fins al moment, tot i les actuacions fetes per inspecció de Treball a les empreses càrnies, no havia estat possible evitar que aquestes companyies contractessin amb les cooperatives parts essencials de la seva producció. El cas havia arribat al Suprem i les cooperatives l’havien guanyat. No obstant això, des de Treball s’havien seguit fent actuacions perquè es considerava que el resultat de la persistència de les esmentades empreses subcontractades era d’una injustícia social palmària, segons va declarar Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball. En aquest sentit, aprofitant que la Generalitat té plena competència en la regulació de cooperatives es van fer els canvis pertinents per evitar un ús inadequat d’empreses que figuren legalment com a cooperatives però que realment no ho són, per realitzar un procés de subcontractació en cadena que ha deteriorat fortament les condicions de treball al sector carni català.