Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Un grup de membres del col·lectiu @DocsenLluita i també afiliats i simpatitzants del sindicat CGT han ocupat la seu de l’Agència de Gestió d’Ajuts d’Universitat i Recerca (AGAUR). L’acció pretén cridar l’atenció respecte de l’incompliment de la legislació vigent en matèria de drets laborals dels milers de treballadors docents i investigadors de les universitats catalanes, CERCA i CSIC (estatut EPIF).
Fonts dels tancats han explicat a Diari del Treball que l’acció es realitza perquè els negociadors de la Generalitat s’han mostrat intransigents en la seva pretensió de seguir pagant per sota de la llei, escudant-se en el fet que no tenen competències, mentre que les Universitats catalanes, al seu torn, passen la pilota a la Generalitat per no donar finançament per poder assumir el que diu.
Cal recordar que l’Estatut de Personal Investigador (EPIF), aprovat fa sis mesos pel ministeri de Ciència i Innovació fixa les taules salarials aplicables al col·lectiu, cosa que farà que pels professors associats de primer any el sou passi de 14.500 euros a l’any fins a 16.127, en els de segon any de 15.000 a 17.000, inclou un punt que implica que els contractes tinguin una pròrroga el quart any si la tesi doctoral no ha estat acabada.
Tot i que la norma està plenament vigent, els equips de govern de les universitats públiques catalanes i la Direcció General d’Universitats, dependent de la Generalitat de Catalunya, s’han negat a aplicar les millores laborals contemplades en l’RD 103/2019 (Estatut del Personal Investigador en Formació, EPIF), vigent des del 15 de març passat. L’aprovació de l’EPIF afecta a tots els contractes predoctorals que actualment deriven de diverses convocatòries de la Generalitat i del Govern Central, així com les convocatòries pròpies de les universitats. En la majoria dels casos, les condicions salarials i de durada del contracte es troben per sota del que estableix el RD 103/2019.
Els tancats a l’AGAUR denuncien el paper del conseller d’economia Pere Aragonès, a qui consideren autèntic responsable de mantenir a la Universitat en una absoluta ultraprecarietat.
Precisament Aragonès és també el blanc dels dards d’un ampli grup d’organitzacions socials, sindicals i polítiques es van tancar dimecres al vespre al departament de Treball reclamant que tiri enrere la denominada llei Aragonès, que en opinió dels crítics suposaria una important degradació dels serveis públics, mentre que des del Govern s’afirma que garantiria la qualitat de les externalitzacions que es fessin des de les administracions.