Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La negociació entre la direcció de Metro de Barcelona i el comitè d’empresa s’ha reprès després de les tensions ocasionades per les agressions a treballadors de l’empresa pública que es van produir dilluns. Els representants sindicals van reaccionar condicionant la seva presència a la taula negociadora al fet que responsables polítics de TMB fessin declaracions explícites contra la violència aplicada als treballadors.
A primeres hores de dimecres la situació era expectant. Però immediatament des de la direcció de TMB es va entomar el cas, la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, va ampliar en declaracions públiques el que havien estat unes piulades fetes de manera immediata, en les quals condemnava les agressions i defensava els drets laborals. En el mateix sentit des de la direcció de l’empresa de transport s’ha assegurat que el director de la xarxa, Marc Grau, té previst manifestar-se contra la violència que alguns usuaris han perpetrat contra quatre treballadors durant la darrera setmana.
Mentre es produïen els aclariments el responsable de relacions laborals connectava amb el comitè d’empresa de Metro per esbrinar si un cop fets els aclariments es podia reprendre la negociació. La resposta ha estat positiva i des de mitja tarda de dimecres es pot dir que les converses han tornat a ser un fet.
Empresa i treballadors van avançant pas a pas en la negociació del conveni. Si en altres ocasions el que es feia era la presentació inicial de les reivindicacions laborals, a les quals alguns cops és responia a darrera hora amb una contraproposta verbal, ara les coses van d’una altra manera. Es debat punt a punt i els que són aprovats es considera que queden fixats com a parts d’un acord definitiu. La voluntat tant de treballadors com d’empresa, a partir de les seves posicions, és assolir un pacte, per això s’intenten aprofitar els dies que hi ha entre les jornades de vaga convocades per als dilluns.
Per a l’ajuntament, responsable últim de Metro de Barcelona, tancar amb acord el conveni seria treure’s del davant un entrebanc que afecta la valoració política de la seva gestió. El Metro és el transport més utilitzat per les classes populars de la ciutat.
Per als treballadors obtenir un conveni suposaria trencar amb una situació de congelació salarial que fa més de tres anys que es manté i implicaria també, si s’aconsegueixen, millores, per exemple en el treball de les dones gestants i incrementar dotacions en algunes línies i serveis, a més de trencar amb la temporalitat que també ha colpejat els últims anys l’empresa pública.
I què dir per als usuaris, que han vist com les vagues els feien arribar tard o amb esperes intolerables a casa o a la feina. Si a això se suma que Rodalies continua patint retardaments i problemes de fiabilitat, el malestar està servit.