Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Comissions Obreres de Catalunya preveu dificultats per posar en marxa mecanismes de concertació que permetin recuperar l’economia catalana. Això ho ha justificat en el fet que el Govern de Catalunya «fa deu anys que no governa» segons Javier Pacheco, secretari general sortint i únic candidat a la reelecció. En aquest sentit ha criticat també les patronals, presents al congrés del sindicat. Ha destacat que en aquesta darrera situació d’excepcionalitat han tingut més voluntat de lobby que d’interlocutors socials.
El secretari general de CCOO, davant el Congrés, ha fet una crítica directa al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que unes hores abans havia estat nomenat pel Parlament. Tot i agrair la presència del conseller de Treball, Hakim el Homrani, ha advertit que esperava que el nou president del país pogués assistir al congrés del primer sindicat de Catalunya. Una presència que han fet altres primers mandataris catalans, fins i tot el president Artur Mas, en el moment més dur de les retallades, ha dit.
Mocador palestí al coll
Javier Pacheco ha iniciat la seva intervenció de balanç dels quatre anys del seu mandat amb un gest de solidaritat internacionalista. Just començar el seu discurs s’ha nuat al coll el mocador palestí i ha mostrat el seu suport amb la lluita d’aquest poble. Igualment ha denunciat la repressió que pateix el poble de Colòmbia i especialment els treballadors d’aquell país.
La intervenció de Pacheco s’ha endurit quan ha parlat de la situació social de Catalunya, amb centenars de milers de treballadors en Expedients de Regulació d’Ocupació (ERTO). També ha recordat que «un de cada quatre ciutadans de Catalunya viu amb risc de pobresa i hi ha 250.000 persones sense cap ingrés».
Especial esment ha fet el líder de CCOO recordant el paper del sindicat en els moments més durs del procés que va culminar l’1 d’octubre. Ha recordat la reacció tinguda el 20 de setembre de 2017 amb la sortida al carrer dels seus militants per protestar contra les detencions indiscriminades que es donaven aquell dia. També ha puntualitzat que la mobilització del 3 d’octubre va ser una «aturada de país» convocada per la Taula de la Democràcia i ha afirmat que convocar una vaga general hauria fracturat la societat.
Pacheco ha posat en valor el suport que les CCOO estatals van aportar després de les mobilitzacions, quan van firmar un acord que reivindica un referèndum que permeti a Catalunya decidir sobre el seu futur. A més ha reclamat la llibertat dels presos polítics independentistes. En aquest sentit ha recordat que en les mobilitzacions d’aquell moment CCOO no defensava la independència sinó «el que reclamàvem era el respecte als drets fonamentals» i, per si algú ho dubtava, ha afirmat que el sindicat és una organització «d’esquerres».
El secretari general sortint de CCOO ha recordat que en els quatre anys del seu mandat s’ha fet realitat la crida a l’ofensiva feta en l’anterior congrés per recuperar els drets laborals perduts amb les reformes laborals. En aquest sentit ha valorat de manera positiva la recuperació de capacitat adquisitiva fruit dels acords intersectorials i el seu trasllat als convenis col·lectius.
En el balanç realitzat, Pacheco ha recordat la lluita contra la precarietat i els baixos salaris que implica ha suposat que gairebé el 80% de les persones afectades per un conveni renovat cobrin prop de 14.000 euros.
En la seva intervenció, Pacheco ha posat molt èmfasi en la feminització del sindicat. Així ha afirmat, entre aplaudiments dels delegats, que actualment el 50% dels secretaris generals de branca son dones, sense que hagi calgut fer cap correcció des de dalt.
Pacheco ha recordat que CCOO és, des de fa 30 anys, el primer sindicat de Catalunya. Les dades del darrer procés d’eleccions sindicals indiquen que l’organització té 21236 delegats, el 41,37% del total. També ha valorat que conjuntament amb UGT representen el 80% de la representació dels treballadors.
Les dones, motor de creixement
El balanç dels quatre anys de mandat de la direcció de CCOO té dades que criden l’atenció. Tot i les dificultats s’ha passat de poc més de 140.000 afiliats de 2016 a 147.632 el 2020. La majoria de les noves incorporacions corresponen a dones, ha dit. Els joves sindicalistes gairebé s’han doblat en els últims quatre anys i gairebé el 10% de l’afiliació correspon a persones nascudes fora de l’Estat espanyol.
Pacheco indicat que des de CCOO s’han invertit 3 milions a transformar el sindicat adaptant-lo a la nova situació marcada per la pandèmia de la covid-19, «i tot i això, hem obtingut un excedent d’1,5 milions, que reforcen la independència del sindicat», ha dit.

Autofinançament i inversió digital
Com en altres ocasions, CCOO ha fet gala de la seva transparència financera. Del seu pressupost el 87,6% correspon a autofinançament i el 12,4% a subvencions. «No estem subvencionats, defensem tots els treballadors, siguin afiliats o no» ha dit.
En els anys del darrer mandat CCOO ha treballat per incrementar la cobertura de col·lectius que tenen un conveni que reguli les seves condicions de treball fins a un 83% de tots els treballadors, això ha fet que els salaris hagin pujat a Catalunya entre un 1 i un 1,7% en els quatre anys estudiats.
Especial satisfacció ha expressat respecte de l’actuació del sindicat durant la pandèmia. En el confinament es van assessorar 390.598 persones treballadores en ERTO, es van atendre més de 50.000 trucades telefòniques, i els assessoraments online van superar els 48.000, ha indicat.
Colau, Homrani i Sanchez Llibre, convidats
En els prolegòmens del congrés han pres la paraula l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha destacat la importància de millorar les condicions de les dones que treballen en les cures de les persones i la derogació de la Llei d’estrangeria.
El conseller de treball en funcions, Chakir El Homrani, ha valorat positivament la concertació i el diàleg social posant com a exemple de la Llei de Participació Institucional de Catalunya.
També han pres la paraula en el congrés els secretaris generals de Pimec, Antoni Cañete, i el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.
Com en altres congressos hi ha hagut la intervenció dels líders dels grans sindicats de Catalunya. Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya ha fet un cant a la unitat d’acció entre les organitzacions sindicals, fent especial esment al paper jugat durant els moments més durs del procés català. «En el sindicalisme de classe creiem en la pluralitat de la societat». També ha dit, «les fronteres no són per aixecar murs sinó per donar la mà als treballadors vinguin d’on vinguin». Però ha apuntat que al sindicalisme de classe no hi caben ni els feixistes ni els maltractadors. Ros ha reclamat als partits polítics «saltar-se els blocs i crear un front on hi hagi totes les esquerres». També ha intervingut en el plenari de la secretària general de la USOC, Maria Recuero, fent un crit en favor de la unitat d’acció.
Doctorands i riders
En la jornada inaugural s’han fet diverses intervencions de col·lectius de treballadors i treballadores, com els doctorands, o una rider que per precaució, no ha desvelat la seva identitat, per evitar represàlies.
En el camp polític les adhesions i felicitacions han procedit majoritàriament des de l’àmbit progressista, entre elles Salvador Illa, del PSC, el diputat d’ERC i exresponsable de CCOO a Girona, Bartomeu Compte i del també antic secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, antic secretari general de CCOO a Catalunya i avui diputat de Catalunya en comú.