Des de Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) alerten d’un possible augment dels falsos autònoms en activitats d’alta qualificació. El passat mes de febrer el nombre d’autònoms a Catalunya va créixer en 1.413 persones fins a situar-se en les 558.961 persones. El nombre d’afiliats en sectors professionals, científics i tècnics creixen des de 2021 i se n’han sumat quasi trenta mil en tres anys. Des de CTAC, organisme vinculat a la UGT, argumenten que les activitats altament qualificades acostumen a ser subcontractades, el que suposa que “poden ser els anomenats falsos autònoms; professionals que reben i executen les directrius de l’empresa, no de manera lliure, perceben una retribució salarial determinada per part de l’empresa, el treballador o treballadora fa servir els mitjans de producció de l’empresa o s’atén les estratègies empresarials de l’organització per la qual treballa i la dependència de l’empresa sol ser gairebé total”, denuncien.
L’organització reclama que durant el primer any “s’hagi de demostrar la implantació d’una activitat real i que no esdevingui una maniobra empresarial amb l’ànim d’evitar cotitzacions socials i pervertir el mercat de treball”. Demanen al Ministeri de Treball que contrasti el model de retencions que s’apliquen a professionals quan treballen per a una empresa.
El 15% de les baixes dels autònoms són relacionades amb la salut mental
Des de CTAC-Autònoms destaquen que la majoria de baixes derivades de la salut mental en el col·lectiu es deuen a llargues jornades laborals, acumulació de deutes, incerteses, frustració davant la possibilitat de tancament del negoci i condicions de les empreses contractadores dels serveis que desenvolupen. Això es trasllada en ansietat, depressió i inclús el suïcidi. De fet, un 8% de les 4.227 persones que es van suïcidar l’any passat a Espanya, 335 eren autònomes.
Des de CTAC-Autònoms i la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) demanen que s’ampliïnn les especialitats assistencials, psicològiques i psiquiàtriques de les Mútues d’Accidents de treball. També reclamen al Ministeri de Treball, a través dels Instituts Català de Seguretat i Salut en el Treball i el Consell del Treball Autònom, emprendre una campanya de conscienciació sobre malalties relacionades amb la salut mental. “La prevenció de riscos psicosocials així com la detecció precoç de les situacions de risc són importants per evitar que aquestes situacions derivin en malalties de salut mental o patologies de llarga durada”, conclouen.