La campanya electoral és camp adobat per promeses i compromisos dels partits polítics. Abans de la crisi els sindicats obrers intentaven no implicar-se. Els va costar molt passar del concepte corretja de transmissió a subjecte independent de tota opció partidista, però no indiferent davant del que passa a la majoria de la població i especialment als treballadors i treballadores.
La crisi ha fet canviar algunes visions. Per exemple, la UGT de Catalunya, que en la seva afiliació hi té un gran ventall d’opcions polítiques, ha elaborat un document en el qual se sintetitzen les posicions del sindicat en relació amb les accions legals que els partits haurien d’emprendre per redreçar la situació social i econòmica.
planteja 14 accions legals d’urgència. Són, al mateix temps, una guia que en opinió dels responsables del sindicat haurien de servir de guia als afiliats per ajudar-los en la seva opció de vot.
- UGT de Catalunya aposta, en primer lloc per la derogació de totes les reformes laborals aprovades des de l’inici de la crisi, tant pel govern del PSOE com del PP.
- En segon lloc reclama la derogació de la reforma de la llei de pensions. En la seva opinió ha suposat la pèrdua de poder adquisitiu i l’increment de la vulnerabilitat de les persones més grans.
- La tercera és la derogació de la llei d’Estabilitat pressupostària. La norma és filla de la reforma expres de l’article 135 de la Constitució, que situa el retorn del deute com a prioritari davant de despeses socials.
- El quart punt és la derogació immediata de la llei mordassa: «que retalla drets i llibertats de les persones, amb repressió i por, vulnerant l’estat de dret i limitant els drets de manifestació i expressió», afirma.
- El canvi cinquè proposat per la UGT és la derogació immediata de la LOMQUE, coneguda com a «llei Wert», perquè, considera que no respecta el principi d’igualtat d’oportunitats, segrega l’alumnat, afavoreix l’exclusió de l’alumnat de dificultats, imposa la recentralització educativa i nega la diversitat lingüística i atempta contra la immersió lingüística.
- La sisena proposta és la derogació immediata dels canvis en la legislació en matèria d’avortament.
- L’última de les propostes de derogació es refereix als canvis arbitrats en matèria sanitària, que han limitat l’accés a la salut a bona part de la ciutadania, afirma el sindicat.
I com si fos la creu d’una moneda, el sindicat aposta per l’aprovació de lleis que haurien de garantir:
- Un nou marc de negociació col·lectiva que recuperi i garanteixi el poder col·lectiu dels treballadors a través dels seus representants.
- Una renda Garantia de Ciutadania, que garanteixi una vida digna a les persones i que es pugui complementar des de les autonomies.
- En tercer lloc un salari mínim de 1000 euros, d’acord amb les recomanacions de la Carta Social Europea.
- El quart punt seria el que UGT anomena Garantia +55, és a dir, un mecanisme de protecció social per als majors de 55 anys que es troben a l’atur.
- El punt cinquè de les propostes es refereix als joves, per als quals es reclamen l’accés a un treball i a un salari dignes.
- La UGT reclama per als treballadors i treballadores públics la recuperació dels seus drets, les seves condicions laborals i els salaris perduts durant la crisi.
- De manera genèrica la central obrera reclama una lluita activa contra l’atur i la pobresa.
- El punt vuitè advoca per la millora dels serveis de salut, serveis socials i de dependència.
- La central obrera reclama també normes legals que en futur garanteixin el dret a la manifestació i a la protesta, drets fonamentals de la democràcia.
- En les iniciatives el sindicat planteja la lluita contra el patriarcat en totes les seves manifestacions.
- UGT defensa també mecanismes que facin de les pensions un mecanisme que garanteixi el poder adquisitiu dels que les han guanyat amb molts anys de treball.
- Pel que fa al dret a l’habitatge i contra la pobresa energètica, el sindicat reclama una legislació que garanteixi que tots els pisos de la SAREB es posin a disposició per fer un parc de lloguer social i garantir una segona oportunitat per als afectats pels desnonaments, a més d’uns serveis mínims vitals (aigua, llum i gas).
- Com no podia ser d’una altra manera, UGT reclama una política industrial activa, que ajudi a crear un teixit productiu de qualitat i amb alt valor afegit, cosa que ha de facilitar una ocupació de qualitat.
- I finalment, per poder fer front a les reformes cal, segons el sindicat, una fiscalitat justa i progressiva, que es complementi amb una lluita decidida contra el frau.