Gairebé un 50% dels treballadors creu que la seva empresa dona poc o cap suport a les persones amb càncer, segons les dades del primer baròmetre sobre càncer i treball de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC). A la recerca hi han participat més de 1.000 treballadors i treballadores d’entre 16 i 65 anys residents a Catalunya, un 12% dels quals tenen o han tingut càncer i un 57% han compartit feina amb algú amb aquesta malaltia.
La investigació conclou que cal millorar l’abordatge de les companyies davant aquesta situació. De fet, la percepció de les persones diagnosticades de càncer és que el suport en l’àmbit laboral recau principalment en els companys i companyes. En aquest sentit, sis de cada deu persones treballadores reclama a les empreses un pla de suport per a les persones afectades per aquesta malaltia i el 76% demana més implicació en la divulgació del càncer en l’entorn laboral.
Un 61% de les persones diagnosticades de càncer enquestades afirma que treballar és important i que la feina és un dels aspectes que dona sentit a la seva vida, deu punts per sobre respecte qui no ha tingut la malaltia. Pel que fa a la reincorporació laboral després del càncer, el 88% afirma que s’ha trobat el seu lloc de treball com abans de la malaltia. No obstant això, la immensa majoria de casos s’han hagut de fer canvis, com ara reorganitzar l’horari, fer menys hores o combinar la presencialitat amb el teletreball. A més, una de cada deu persones ha hagut de canviar de tipus de feina, dins o fora de la mateixa empresa.
L’estudi també posa en relleu que, un cop diagnosticades, la immensa majoria de les persones treballadores ha estat en algun moment de baixa laboral. Qui ha continuat treballant ho ha fet per mantenir una sensació de normalitat, per autoestima o per qüestions econòmiques.
L’estigma del càncer persisteix
Tot i que les taxes de supervivència han augmentat molt en els darrers anys, la paraula càncer continua tenint una forta connotació negativa i tràgica, associant-se a conceptes com “por” i “mort”. De fet, quatre de cada deu persones treballadores enquestades creu que les persones diagnosticades de càncer no tenen les mateixes oportunitats de creixement laboral que la resta.
Tan sols un 16% dels afectats per la malaltia no comuniquen al seu entorn laboral que pateixen càncer. Les persones que ho comuniquen, afirmen sentir suport i empatia per part de l’empresa, alhora que un cert sentiment de tristesa, per part dels treballadors. No obstant això, manifesten que es produeixen canvis en el tracte que reben: el 27% afirmen que se’ls tracta amb més distància o detecten més dificultats perquè parlin amb ells.
Després del càncer
S’estima que a Catalunya la meitat de la població masculina patirà càncer i, en el cas de les dones, seran una de cada tres. La inversió en recerca i nous tractaments han reduït les taxes de mortalitat, millorant la supervivència i cronificació de la malaltia, de manera que moltes persones diagnosticades de càncer en edat laboral tindran una vida laboral activa després del càncer. Per aquest motiu, la FECEC impulsa des de l’any 2015 el programa de #desprésdelcàncer.
Segons els impulsors de la recerca, existeixen molt pocs estudis que aportin dades sobre com el càncer afecta la relació de la persona diagnosticada amb el seu entorn laboral. Per això, la idea de la FECEC és repetir l’enquesta cada dos anys que, segons diuen, és una eina útil per disposar d’informació de cara a potenciar actuacions de millora de la conciliació de les persones malaltes a l’entorn laboral.