L’estiu ha accelerat la inflació i el mes de juliol ha escalat fins al 10,8%. Es mantenen així les dues xifres, després que el juny arribés al 10,2%, amb la taxa més elevada en 38 anys.
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) assenyala que l’ascens de la inflació es deu a l’augment de preus d’aliments i electricitat, a més de la roba i el calçat. Pel que fa als carburants, durant el mes de juliol, han anat baixant fins a arribar a un preu inferior a quan el Govern va establir la bonificació dels 20 cèntims. La inflació subjacent, que no contempla el preu de l’energia i els aliments, que tenen els preus més volàtils, s’ha situat en el 6,1%, sis dècimes més que el juny. L’elevada dada deixa entreveure que la propagació de la inflació ja és una realitat.
Tot i la històrica inflació, les dades d’ocupació turística són similars al 2019. Des de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) asseguren que la pandèmia ha permès acumular molt d’estalvi que les famílies estan gastant en serveis, hostaleria, restauració i viatges. A més, tot i que el sector turístic també ha augmentat els preus, ho ha fet amb més moderació que els aliments o l’energia.
La preocupació està en fins quan la tendència inflacionària serà a l’alça. Els experts apunten a la importància de reduir els preus de l’energia i assenyalen que fins ben entrat el 2023 no veurem una caiguda destacada de l’IPC. A més, l’escena internacional també mostra una tendència alcista amb una inflació del 9,1% als EEUU, la més alta des de 1981, un 8,5% a Alemanya i un 11,6% a Holanda, mentre que la mitjana europea se situa ja en el 8,9%.