La Generalitat preveu que començarà a pagar a finals d’aquest mes els ajuts que atorga als Centres Especials de Treball. (CET). Aquest és l’acord solemne firmat entre el Departament de Treball i Afers Socials i Famílies i cinc entitats del sector: Dincat, Ammfeina Smc, Aees Dincat, Fòrum Salut Mental i Cetip, que representen al 70% del sector, segons la nota oficial que informa de l’acord. Ha quedat fora del pacte la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (Fecetc), que les últimes setmanes s’havia mostrat crítica amb el que denunciava tardança de la Generalitat a fer honor als seus compromisos.
En la reunió en la qual s’ha tancat l’acord, s’ha decidit que el departament intensificarà les polítiques de suport al treball especial. En aquest sentit s’afirma que el pressupost per al suport econòmic dels CET passarà aquest any dels 68 als 80 milions. Al mateix temps es fa «una aposta per redefinir el model CET per evitar l’exclusió de fet de les persones amb discapacitat amb més dificultat d’inserció laboral».
Segons Treball l’acord recull de forma inequívoca l’atenció específica i la discriminació positiva per a persones amb graus de discapacitat més elevats i que, per tant, tenen més obstacles de cara a la inserció laboral. D’això es pot deduir que tot i augmentar la dotació d’ajuts als CET, l’Administració hauria volgut aplicar una gradació en funció de la situació de les persones que hi treballen, de manera que aquelles que tinguessin més dificultats rebessin més fons.
Especials dificultats
El document firmat per les entitats i Treball defineix quines són les persones amb «dificultats més altes», que haurien de tenir una protecció extraordinària: serien les persones amb paràlisi cerebral, persones amb trastorn mental o persones amb discapacitat intel·lectual, amb un grau igual o superior al 33%, i les persones amb discapacitat física o sensorial amb un grau reconegut igual o superior al 65%.
Actualment, a Catalunya hi ha 207 centres especials de treball on treballen 15.051 persones.
Els acords concrets assolits i que es reflecteixen en el document signat suposen: mantenir la subvenció del 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI), en vigor l’exercici corresponent, per a totes les persones amb discapacitat amb especials dificultats, segons disponibilitats pressupostàries i amb un mínim de 35 milions d’euros.
La subvenció de les Unitats de Suport a l’Activitat Professional (USAP), derivada de l’ordenament contemplat a la normativa estatal, per a totes aquelles persones amb discapacitat amb especials dificultats, segons disponibilitats pressupostàries i amb un mínim de 10 milions d’euros.
El manteniment del 100% de l’import de l’esmentada subvenció d’USAP aplicable als contractes de baix rendiment o a aquells amb reducció horària determinada per motius terapèutics, sempre que els criteris tècnics jurídics i econòmics ho permetin.
La subvenció, destinada al finançament als Serveis de suport a persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental, paràlisi cerebral igual o superior al 33% i/o discapacitat física igual o superior al 65%, amb les mateixes ràtios, imports i contingut existents fins ara, per a totes aquelles persones amb discapacitat amb especials dificultats sempre que els criteris tècnics jurídics i econòmics ho permetin i segons disponibilitats pressupostàries i amb un mínim de 16 milions d’euros.
El manteniment del 100% de l’import de l’esmentada subvenció al finançament als Serveis de suport a persones amb especials dificultats aplicable als contractes de baix rendiment o a aquells amb reducció horària determinada per motius terapèutics sempre que els criteris tècnics jurídics i econòmics ho permetin.
La discrepància clau, a qui s’ha d’ajudar?
L’entitat que no ha entrat en l’acord és la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (Fecetc). Segons el seu president, Julio Martínez, «després d’un any de dialogar amb el Govern sobre el model català de CET, no hem arribat a cap acord i no hem firmat el document d’aquest divendres».
El problema de fons entre una posició i l’altra és que aquest any la Generalitat ha decidit que el suport genèric del 50% del salari mínim es doni a les persones discapacitades amb especials dificultats. I a la resta, el suport es reduiria en funció de considerar que la seva discapacitat és més lleu.
La posició del Departament de Treball es basa en la llei d’enclaus laborals del 2004, que parla de les esmentades dificultats especials, mentre que Fecetc considera que la normativa que defineix qui és mereixedor d’ajuda econòmica és llei estatal del treball del 2015, que només parla de discapacitats. En aquest sentit, Fecetc entén com a discapacitat protegible, «tot treballador d’un CET».
Segons Martínez, els diners que arriben a Catalunya de la Conferència sectorial de treball sumen 65 milions i en un 95% sempre s’han destinat a la inserció laboral de les persones discapacitades. En aquest punt el suport ha de ser com a mínim del 50% de l’SMI. La resta de fons els aporta la Generalitat i per fer-ho basa en la llei d’enclaus per poder reduir fins a un 25% de l’SMI el suport, segons Fecetc, que pensa fer pública la seva posició en un document dilluns vinent.
4 comentaris
¡¡¡¡bh
no entiendo sus cuentas…pero es que vengo de lo de
¿Les pagan igual o/y se permiten aprendices y voluntarios?..No me extraña…. Ni un 180% aguanta en la pescadería mas de cuatro ventas y un aplauso…a pesar de pasarse 2 horas…esperando …a lo de la cámara….sin el mandil
y sin subir a la tarima de los vendedores, claro…PERO TAMPOCO PUDE SALUDAR A LOS DE LA PUERTA…. que como todas las mañanas fueron ….a pensar desde mi puento de vista, seguro que no… aunque difícil…de ver al cliente y al pescado..incluso estando dentro..Me medí el recinto así como 1809 veces.