Per tal de garantir una transició ecològica justa i inclusiva, el Consell d’Europa va adoptar el juny de 2022 una recomanació per garantir una transició justa cap a la neutralitat climàtica . Es convida els Estats membres a adoptar mesures que tractin els aspectes socials i laborals de les polítiques climàtiques, energètiques i mediambientals.
La recomanació fomenta determinades accions destinades a donar suport als més afectats per la transició ecològica, per exemple estimulant la creació de llocs de treball de qualitat i facilitant l’accés a condicions de treball segures que protegeixin la salut i la seguretat en el context de la transició ecològica. També posa l’accent en les mesures en l’àmbit de l’educació i la formació i convida els estats membres a integrar els aspectes socials i laborals de la transició verda en el desenvolupament i l’aplicació de les estratègies nacionals pertinents.
Altres mesures se centren en uns sistemes fiscals i de protecció social justos i en garantir l’accés als serveis essencials i a un habitatge assequible per a les persones i les llars més afectades per la transició verda.
El paper de les «feines verdes» al mercat laboral
En aquest context sorgeix el terme «feines verdes» que, segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), són les que contribueixen a preservar o restaurar el medi ambient, ja sigui en sectors tradicionals com la indústria manufacturera i la construcció, o en nous sectors verds emergents com les energies renovables i l’ eficiència energètica .
Sorgeixen amb l’objectiu de millorar l’ eficiència energètica i les primeres matèries; limitar les emissions de gasos d’efecte hivernacle ; minimitzar els residus i la contaminació; protegir i restaurar els ecosistemes i donar suport a l’ adaptació als efectes del canvi climàtic. Les feines verdes han anat guanyant terreny perquè tots els llocs de treball existents estan relacionats amb l’equilibri mediambiental. En moltes situacions, les feines i la qualitat del treball depenen de l’absència de riscos mediambientals i del manteniment de l’estabilitat mediambiental. Això és essencial quan parlem de llocs de treball en sectors com l’agricultura, la mineria i l’energia basada en combustibles fòssils , que depenen directament dels recursos naturals i de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. A més, també hi ha llocs de treball que depenen dels serveis que presten gratuïtament els ecosistemes, com els llocs de treball a l’agricultura, la pesca, la silvicultura i el turisme.
2023 proclamat Any Europeu de les Competències
En el seu discurs sobre l’Estat de la Unió 2022, la presidenta de la Comissió Europea , Ursula von der Leyen, va proposar designar l’any 2023 com a Any Europeu de les Competències. I així, després de diverses negociacions, l’Any Europeu de les Capacitats se celebra des del 9 de maig del 2023 i finalitza al maig del 2024.
«Disposar de les competències necessàries permet a les persones afrontar amb èxit els canvis al mercat laboral i participar plenament en la societat i la democràcia. Això garantirà que ningú no es quedi enrere i que la recuperació econòmica, així com les transicions ecològica i digital, siguin socialment justes i equitatives. Una mà d’obra que disposi de les qualificacions demandades al mercat també contribueix a un creixement responsable amb el medi ambient i socialment just, propicia una innovació més gran i millora la competitivitat de les empreses», va declarar la Comissió Europea en un comunicat de premsa a el que llançava els treballs sobre l’Any Europeu de les Competències.
A través de l’Any Europeu de les Competències, en cooperació amb el Parlament Europeu, els Estats membres, els interlocutors socials, els serveis d’ocupació públics i privats, les cambres de comerç i la indústria, els proveïdors d’educació i formació, els treballadors i les empreses, la Comissió proposa donar un nou impuls a l’aprenentatge permanent a través de les mesures següents:
● Promoure una inversió més gran, més eficaç i inclusiva en formació i millora de les qualificacions per aprofitar tot el potencial de la mà d’obra europea i donar suport a les persones en la transició d’una ocupació a una altra.
● Garantir que les competències siguin pertinents per a les necessitats del mercat laboral, cooperant també amb els interlocutors socials i les empreses.
● Adequar les aspiracions i competències de les persones a les oportunitats del mercat laboral, especialment pel que fa a les transicions ecològica i digital i a la recuperació econòmica. Es prestarà especial atenció a l’activació de més persones per al mercat laboral, posant èmfasi en les dones i els joves, especialment els que no treballen, estudien o es formen.
● Atreure persones de països tercers amb les competències que necessita la UE, en particular millorant les oportunitats d’aprenentatge i la mobilitat i facilitant el reconeixement de les qualificacions.
Nicolas Schmit, Comissari Europeu d’Ocupació i Drets Socials, revela que «estem parlant de milions de persones que necessiten canviar o simplement millorar-ne les qualificacions. Es tracta, doncs, d’una trobada important que Europa té amb el seu futur econòmic, amb les grans transformacions que s’estan produint, ja siguin digitals o ecològiques.»
La Comissió Europea està centrant la seva atenció en un enfocament específic per resoldre el repte creixent de l’escassetat de mà d’obra. Sense una mà d’obra qualificada, Europa tindrà dificultats per assolir els objectius clau en matèria de clima i transformació digital per a les properes dècades.
L’Any Europeu de les Competències és l’estratègia per estimular la innovació, promoure l’educació i capacitar les persones per millorar-ne les competències
El Comitè Econòmic i Social Europeu considera essencial vincular les iniciatives i les polítiques que s’adoptin en aquest context amb la transició ecològica i els Objectius 2030 i amb els reptes a què tots ens enfrontem en un món en ràpida transformació. Així doncs, cada cop és més evident la necessitat que tots –empreses, institucions i societat en general– es plantegin la transició cap a un paradigma ecològic en què es doni prioritat a una via de futur molt més responsable.
Article original de XQ The News.