La vaga convocada pels riggers, els treballadors que munten les estructures aèries dels grans esdeveniments, és un fet. La plantilla de l’empresa concessionària, no treballa, però al recinte on s’ha de celebrar el SONAR a partir del dia 18 de juliol es fan feines relacionades amb el muntatge d’escenaris, una actuació destinada a reventar la protesta que han iniciat, segons els riggers i l’organització que han creat: el Sindicato de Riggers. Tot fa pensar que el conflicte arribarà als tribunals, perquè fa uns dies la defensa del grup de treballadors, el Col·lectiu Ronda, havia avisat que substituir treballadors en vaga va contra el dret constitucional a defensar els seus llocs de treball.
Concretament, Sindicato de Riggers ha denunciat que al recinte on s’ha de fer el SONAR treballen riggers d’una empresa aliena a la concessió. En concret esmenten el nom d’Evil Angels, amb seu a Lisboa.
We want to inform that the rigging company Evils Angels of Lisbon is now replacing the work of the local riggers in Fira de Barcelona pic.twitter.com/GBJcDZHt9r
— Sindicato de Riggers (@DeRiggers) 11 de julio de 2019
Fira de Barcelona, una entitat de dret públic, és qui ha externalitzat el servei de muntatge de grans estructures. Ho ha fet a la Unió Temporal d’Empreses Rigger (UTE). En aquest sentit, la Fira considera que no està concernida per la convocatòria de vaga, cosa respecte a la qual discrepa radicalment l’equip jurídic dels treballadors que fan l’aturada.
Els riggers en vaga han convocat una roda de premsa divendres per informar de les actuacions que pensen tirar endavant per respondre al que consideren un acte d’esquirolatge realitzat per Fira de Barcelona, societat que consideren que és la que realment els té contractats. També divendres han convocat una concentració davant les oficines de la Fira, a la plaça d’Espanya de Barcelona, a la qual s’hi estan adherint diversos col·lectius com ridersxderechos, a més de sindicats i associacions cíviques.
Denúncia per esquirolatge
Fonts de l’equip jurídic dels vaguistes han explicat que estan recollint tota la informació per prendre totes les decisions jurídicament necessàries per garantir els drets dels seus clients. Entre les possibilitats que estudien hi ha la de presentar denúncia a Inspecció de Treball per la substitució il·legal de treballadors en vaga i reclamar una actuació cautelar, com seria instar l’aturada dels treballs de la companyia lusitana al SONAR per part de l’autoritat laboral que eviti la lesió dels drets dels treballadors. Recorden que el dret de vaga és un dret constitucional especialment protegit. Ja abans de la vaga aquests advocats havien avisat que prendrien mesures si hi havia esquirolatge.
Cal dir que hi ha hagut diversos intents de medicació per evitar l’aturada. Fira de Barcelona no ha volgut asseure’s amb els riggers i només ha acceptat dialogar amb els seus advocats. La decisió té a veure amb la tesi de l’empresa pública segons la qual ella no té res a veure amb els treballadors que protesten.
Recordar que els riggers van convocar vaga en veure que la Fira de Barcelona en publicar el plec de condicions per a la renovació de la concessió per al muntatge de grans esdeveniments com el Mobile World Congress o el SONAR, no ha inclòs la subrogació del personal de les empreses que fan actualment aquesta tasca, ni tampoc ha especificat el manteniment de les condicions de treball que tenen els operaris de la UTE. Els operaris esmenats han aconseguit tenir un conveni col·lectiu propi i estar tots en situació de regularitat laboral. Segons entenen aquests treballadors, si una nova empresa aconseguís adjudicar-se el servei, no hauria de mantenir aquests professionals i podria usar altres muntadors amb situacions laborals més precàries. Cal recordar que en el sector a l’Estat espanyol només l’empresa barcelonina té fixos els seus treballadors, a la resta es funciona a partir de falsos autònoms.