El personal de l’administració recuperarà el complement de productivitat que es va deixar de cobrar amb les retallades. El debat s’ha tingut a la Mesa General d’Empleades Públiques de la Generalitat on s’han aprovat les normes per a l’aplicació del complement de productivitat per aquest any. De no haver estat aprovat pels sindicats, expliquen, “les mans del Govern haguessin quedat lliures per aplicar la seva proposta inicial”. Una pitjor de l’acord finalment aconseguit.
Aquest complement afecta al personal funcionari d’administració i tècnic i al personal laboral, que el va deixar de cobrar amb les retallades del 2012. El complement de productivitat tenia molts defectes, com una definició antiquada i gestionada exclusivament amb la decisió del superior sense cap tipus de control. Però representava uns 20 milions d’euros anuals que les polítiques d’austeritat extrema van prendre a les treballadores i els treballadors durant una dècada.
Ara, es recupera gràcies a l’Acord in extremis que va desconvocar la vaga del 12 de desembre del 2018. Segons l’acord, se n’havia de recuperar el 50% el 2021, però les dificultats en la negociació van fer que s’ajornés fins el 2022 a canvi de la recuperació íntegra de la paga del 2014 el novembre del 2021.
En què consisteix l’acord?
L’acord es refereix exclusivament al cobrament del 2022. S’haurà de tornar a negociar per als anys següents. Es dediquen al complement de productivitat un total de 25,6 milions d’euros. A final de 2022 es cobrarà 150% del complement de productivitat (per incloure el que s’havia acordat al 2018). Cada persona cobrarà en funció d’una avaluació de les quatre competències següents: orientació als resultats i a la millora, iniciativa, adaptabilitat i treball en equip. L’autoavaluació representa un 40% de la puntuació. A més, s’informarà a cada persona de les puntuacions del superior, que podran ser impugnades. I es crea una comissió de seguiment per corregir possibles errors o problemes en l’aplicació. A partir de l’obtenció de 9 punts ja es cobra complement, calculat proporcionalment a la puntuació. El 100% del complement s’aconsegueix amb 18 punts sobre 20. En cas de tenir dues competències a nivell baix, o una baix i les altres tres mig, no es cobrarà productivitat. Es cobrarà en funció de l’assistència, excepte a les següents absències, que no es deduiran: per incapacitats per accidents de treball i/o malalties professionals; permisos i reduccions de jornada vinculades a la conciliació personal, familiar i laboral; així com permisos per deures inexcusables, per assumptes personals i vacances.
Amb tot, CCOO valora positivament l’acord assolit perquè expliquen haver aconseguit que el govern retorni el complement i accepti moltes de les seves propostes. “La nostra idea inicial era que es pagués la productivitat del 2021 i 2022 amb el sistema antic i començar a negociar l’avaluació de l’acompliment”. La negativa del Govern a assumir aquesta proposta, els ha fet negociar fins arribar a aquest acord, que incorpora un seguit de propostes de CCOO com ara el fet que es pagui el complement de productivitat, únicament per aquest 2022, en funció de l’avaluació de les competències, ja que és un acord de transició. També es manté l’autoavaluació i l’avaluació del superior, però amb la Comissió de Seguiment de l’Acord podrem vigilar si es produeix alguna perversió al sistema. A banda, s’ha exclòs de l’acord el personal eventual (càrrecs nomenats a dit pel Govern).
Altres punts són que es defineixen les competències que s’avaluaran o que hi haurà qüestionaris de baremació que es vigilaran a la Comissió de Seguiment. L’autoavaluació suposarà un 40% de la puntuació, front el 33% proposat inicialment pel Govern; el cobrament sempre que l’avaluació sigui superior al 50%, front el 60% proposat pel Govern; a més serà del 100% amb 18 punts front els 20 proposats pel Govern.
No s’exclourà excloure qui assoleixi un nivell mitjà a totes les competències i la majoria dels permisos no descomptaran el complement. També, si s’escau, es donarà formació al personal per a l’assoliment de les competències. I, finalment, la representació sindical tindrà una comissió de seguiment per analitzar les possibles discrepàncies en l’aplicació d’aquesta retribució, cosa que abans no passava. Tal i com han acordat a l’acta de la reunió, s’analitzarà la destinació pels possibles romanents en el cas que n’hi hagi.
CCOO afirma que l’acord no és perfecte, però incorpora millores objectives. També reconeixen que hi havia tres propostes que haurien millorat l’acord, però que no han aconseguit en mancar unitat sindical. Aquestes serien no fer pagar doblement al personal que tingui una sanció greu, amb el no cobrament de la productivitat si hagués estat mereixedora del mateix. Després, reduir a 3 mesos el temps necessari per aconseguir el dret al cobrament, enlloc dels 6 plantejats pel Govern. I, per últim, havent aconseguit una distribució més equitativa dels fons entre els diferents cossos. La proposta de CCOO era la distribució sense una diferència del doble entre la categoria inferior i superior. Tot i així, és el mateix que es tenia al 2012 i asseguren que treballaran per a modificar-ho de cara a les negociacions previstes durant aquest any.