Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El col·lectiu LGTBIQ+ sortia als carrers de Barcelona el passat dissabte 25 de juny a celebrar la festa de l’Orgull, tot i que el dia internacional és el dimarts 28 de juny. Sense restriccions per la pandèmia, i amb dues marxes diferents, organitzades per Crida LGTBI i Pride Barcelona, s’ha tornat a celebrar una “manifestació històrica”, segons els organitzadors, que se celebra des de 1977.
La marxa amb més assistència, 90.000 segons la Guàrdia Urbana, ha estat la de Pride Barcelona, que havia programat una setmana d’activitats en el marc de l’Orgull LGTBI, i que el dissabte celebrava l’acte més reivindicatiu. A les 16:30h ja s’iniciava un ambient festiu al parc de les Tres Xemeneies i començava la marxa a les 18h que durant dues hores va recórrer l’avinguda Paral·lel fins a arribar a plaça Espanya. Aquest any, sota el lema “Lesbianes visibles i poderoses”, s’ha dedicat a la visibilitat lèsbica i diverses dones prenien la paraula en un escenari a la plaça Espanya. Després de la manifestació, l’avinguda Maria Cristina tornava a ser el centre de la celebració amb concerts d’artistes com Luna Ki, Marlena, Aqua, Jimena Amarillo o Rebeka Brown.
D’altra banda, Crida LGTBI, amb altres moviments socials LGTBI de la ciutat convocava una manifestació per “l’alliberament afectiu, sexual i de gènere a Barcelona” que va tenir una assistència de 7.000 persones. Sota el lema “Som els colors de les lluites” es manifestaven pels drets del col·lectiu. La marxa començava a quarts de set a la Plaça Universitat i va acabar a la plaça Sant Jaume amb la lectura d’un manifest on es va defensar que “el moviment LGTBI ha estat sempre al costat de la classe treballadora” i busca “la unió de les lluites feminista, antiracista, de classe i LGTBI”. “Avui som els colors de totes les lluites”, va concloure. Des de Crida LGTBI es van desvincular de la manifestació de Pride Barcelona, ja que asseguren que “mercantilitza les reivindicacions del col·lectiu” i la consideren “una proposta simplement d’oci”. Respecte a la divisió del col·lectiu en dues marxes, des de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), el president Eugeni Rodríguez, afirma que és “un signe de riquesa, pluralitat i que mostra les diverses expressions del col·lectiu”.
Augment de les agressions contra el col·lectiu LGTBI
Els incidents contra el col·lectiu LGTBI han augmentat un 34% el primer semestre del 2022 a Catalunya, segons les dades del OCH. Rodríguez, en una entrevista en el canal 3/24, ho ha vinculat al creixement dels discursos d’odi de l’extrema dreta i afirma que es tracta d’una “violència estructural”. Assegura que l’extrema dreta vol “prohibir” els drets de les persones LGTBI i defensa que el camí és l’educació i reclama “polítiques públiques fortes” per a revertir la situació.