Amb el lema «Estem fartes», centenars de professionals de la salut han tallat aquest matí la Via Laietana i s’han concentrat a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona en la vaga del sector sanitari convocada per la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya per exigir una millora en les condicions laborals del sector davant la «degradació progressiva» que la sanitat ha experimentat els darrers anys.
La vaga ha estat convocada «atesa la situació límit que viuen els professionals de la salut a Catalunya», que s’ha vist agreujada amb la pandèmia de la Covid-19, i perquè els convocants no han vist «cap apropament ni intenció de millorar la seva situació laboral ni professional per part del Departament de Salut».
L’agrupació sindical que l’ha convocada està formada pels sindicats USOC, Infermeres de Catalunya, CGT Catalunya, CATAC-CTS-IAC, Coordinadora Obrera Sindical i PSI Lluitem. Es tracta de la primera vaga conjunta de tots els serveis sanitaris, des d’hospitals i atenció primària fins a l’atenció domiciliària, residències, ambulàncies i el 061.
La convocatòria afecta el personal estatutari, al personal laboral, a les treballadores en l’àmbit de la salut, cures de persones, serveis socials, al personal funcionari i al personal en formació especialitzada ( IIR, FIR, PIR, BIR i MIR) que presta els seus serveis a la xarxa pública SISCAT (ICS i centres concertats) i a tots els centres assistencials de titularitat privada de Catalunya.
La Mesa Sindical de Sanitat també convoca al mateix personal a “una vaga en format d’aturades parcials” que començarà el dilluns 15 de març i s’allargarà “de forma indefinida” cada dilluns. Les aturades estan previstes de 4 a 6 de la matinada, de 8 a 10 del matí i de 18 a 20 del vespre.
“Estem fartes de totes les retallades que hem patit durant els darrers deu anys i de les condicions precàries en les quals treballem. Els aplaudiments estan molt bé, però queden buits de sentit quan això no es materialitza en polítiques efectives i mesures tangibles pels treballadors i treballadores de la sanitat”, reivindica Xavi Tarragon, auxiliar d’infermeria i delegat sindical de CATAC-CTS/IAC al Parc de Salut Mar. “Exigim que els líders polítics s’asseguin i parlin amb nosaltres”, afegeix.
En la mateixa línia s’expressa Eliana López, infermera de l’Hospital de Viladecans, qui assenyala que ha sortit al carrer davant “les condicions precàries en les quals treballen els professionals de la salut i les cures”. “Les professions relacionades amb les cures estan molt poc valorades i amb la pandèmia ha quedat demostrat que la nostra feina és essencial”, explica Eliana, qui destaca que les càrregues de feina en aquest àmbit són duríssimes, fet que repercuteix en la qualitat assistencial que s’ofereix. “No pot ser que l’administració ens tracti d’aquesta manera”, sosté.
“Hem arribat a una situació límit en què hem de dir prou, perquè ens sentim maltractats”, avisava en aquest diari la vicepresidenta del sindicat Unió d’Infermeres de Catalunya, Esther Rodríguez. A finals de gener un grup de sindicats va arrencar la campanya “#EstemFartes” a les xarxes socials com a avançament de la vaga.
La convocatòria també ha volgut reivindicar el paper essencial de l’atenció primària, que es troba, segons diuen els mateixos professionals del sector, en una situació “molt crítica”. “He sortit al carrer per reivindicar un sistema on l’atenció primària de situï al centre”, diu Núria Cortada, resident de segon any de Medicina Familiar i Comunitària del CAP El Carmel. “Si ja estàvem en una situació molt difícil, ara estem pitjor. El sistema s’ha tornat encara més hospitalocèntric, i això ha de canviar”, afegeix la metgessa resident.
Les demandes
D’entre la llista de demandes, destaquen l’assoliment d’”una sanitat de gestió, titularitat i provisió 100% pública” i la igualtat de condicions laborals per a professionals que fan la mateixa tasca. Una part de les reivindicacions aposten per un contractació estable i de qualitat de professionals de la salut, per a una correcta assistència, així com per un model sanitari centrat en l’atenció primària i on la despesa sanitària per càpita sigui homologable a la dels països de l’entorn europeu.
Les demandes més pròpiament de caràcter laboral se centren en recuperar el poder adquisitiu i els drets laborals perduts ençà de les retallades, reduir la temporalitat i la precarietat en les contractacions, així com la jubilació anticipada per al personal de la sanitat i una jornada laboral de 35 hores setmanals per torn diürn i la reducció de la jornada per al torn nocturn.
De manera especial, un cop reconeguda la Covid-19 com a malaltia professional en relació al sanitaris, es demana que aquest reconeixement es faci extensió a totes les treballadores que estiguin exposades a aquest rics en el seu entorn laboral, així com el plus de perillositat per a totes les categories del personal que treballa en sanitat. L’objectiu de la vaga és l’assoliment d’un acord amb el Departament de Salut en relació a tot l’ampli llistes de demandes reivindicades.