Els sindicats CAU-IAC i CGT han instat la fiscalia a actuar penalment contra la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per incomplir les normes de prevenció de riscs laborals i, ja que tot i estar legalment obligada, no ha facilitat els mitjans necessaris perquè les persones treballadores del personal d’administració i serveis (PAS) desenvolupin la seva activitat amb les mesures de seguretat, en matèria de riscs psicosocials, adequades. D’aquesta manera s’ha posat en perill greu la seva salut.
Aquesta vulneració es podria castigar amb penes d’entre 6 mesos i 3 anys de presó.
Segons els denunciats, el juliol del 2017, es va tancar l’avaluació de riscs psicosocial, amb una proposta de 28 mesures correctives, 11 amb la qualificació de prioritat moderada i 17 de prioritat alta.
Les organitzacions sindicals han instat la fiscalia a “actuar d’ofici” a la vegada que han denunciat públicament la situació. L’acció ha estat presentada a la fiscalia, perquè, afirmen els sindicats, a hores d’ara, les mesures correctives proposades no han estat implementades. Efectivament, les 28 mesures correctives es troben ja fora dels terminis establerts. La no implementació d’aquestes mesures suposen un incompliment dels articles 14 i 42 de la Ley de Prevención de Riesgos Laborales i del 12 de la Ley sobre Infracciones y Sanciones en el Orden Social.
En concert, la denúncia afirma que no s’ha complert la planificació, programació, organització i control de la gestió relacionada amb la millora de les condicions de treball i la protecció de la seguretat i salut de les persones treballadores. L’empresa ha incomplert les seves obligacions donant lloc a responsabilitats administratives, així com, possibles responsabilitats penals i civils.
Ha incomplert també una sèrie de 10 mesures considerades “molt greus” com són: la no implementació del pla de prevenció; no donar compte dels accidents de treball derivats dels riscs psicosocials, ni investigar-los, ni posar mesures preventives; incomplir la planificació de l’activitat preventiva; mantenir l’adscripció de persones treballadores en situació de risc; l’exposició a agents nocius; dels drets d’informació i consulta; de la no implementació dels resultats de les avaluacions de riscs psicosocials i de protecció col·lectiva i individual. Tot això pot suposar un incompliment de l’article 316 del codi penal.
A més, els sindicalistes afirmen que L’actual situació, junt amb el malestar que afecta el Personal d’Administració i Serveis (PAS), ha derivat en una accidentabilitat, en riscs psicosocials, que ha afectat al 25% de la plantilla.