Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Comissions Obreres de Catalunya i concretament la federació agroalimentària del sindicat reclamen a Inspecció de Treball i també a la Generalitat actuacions contundents contra els “falsos autònoms” i les “falses cooperatives” que operen en el sector carni català. El Govern ha convocat una primera reunió a les parts per dijous que ve 14 d’abril.
L’organització sindical ha demanat al Consell de Relacions Laborals de Catalunya que s’inclogui al programa d’actuació de la Inspecció de Treball per 2016, una campanya contra l’ús fraudulent dels models de contractació de treballadors en el sector carni.
El sindicat crida l’atenció al fenomen que en la seva opinió creix en el sector carni de Catalunya on detecta un procés creixent de desregulació laboral. Això fa que s’utilitzin “treballadors autònoms i falses empreses cooperatives, amb l’explícita voluntat d’eludir el marc de drets laborals col·lectius regulats pels convenis”, diu el sindicat. Aquestes pràctiques suposen un frau a la Seguretat Social i a les cotitzacions de les rendes del treball.
Aflorament de 190 llocs de treball
Durant l’any passat, al programa d’actuació d’Inspecció de 2015 ja es va realitzar la campanya en el sector de les càrnies, obtenint un resultat que va produir l’alta en el Règim General de la Seguretat Social de 190 treballadors “falsos autònoms” i diverses actes d’infracció com a conseqüència de l’actuació inspectora.
El sector de les indústries càrnies en els últims temps, de forma molt estesa, es produeixen externalitzacions de processos productius en empreses subcontractades que utilitzen massivament la figura del treballador autònom, en lloc d’establir el marc de contractació de treballadors per compte d’altri, tal com regula la llei. Aquesta política, diu CCOO, vulnera drets bàsics dels treballadors i les treballadores. Evita l’aplicació del conveni i la correcta cotització a la Seguretat Social, tant per garantir les cobertures per contingències per malaltia, com per garantir la carrera de cotitzacions dels treballadors de cara a la seva pensió.
La segona figura denunciada per CCOO són les falses cooperatives. Es tracta d’entitats prestadores de serveis productius, diu el sindicat, que són subcontractades per les empreses principal. “Aquestes falses cooperatives utilitzen la rotació en la contractació dels treballadors per la via de l’obligació d’assumir el caràcter de soci cooperativista per accedir a l’ocupació, en lloc de realitzar un contracte laboral ordinari com correspon en aquests casos. El motiu, l’aplicació de normes pròpies regulades per la llei de cooperatives, evitant així aplicar el conveni col·lectiu”.
El sindicat en un comunicat deixa clar que la seva actuació no va en contra de les cooperatives, que realment ho són. En aquest sentit assegura que les cooperatives no han de patir el deteriorament de la seva imatge a causa de les pràctiques il·legals com les denunciades.
El sindicat denuncia també que la desregulació del marc contractual del sector carni a Catalunya “és un nínxol d’atracció a una immigració vulnerable a l’explotació empresarial, fins i tot a la tracta de persones, com ha estat el cas en alguna empresa de la comarca d’Osona, amb la pertinent actuació judicial i de les forces de seguretat de la Generalitat”.