Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El 8 de març té una primera part marcada per la reivindicació laboral, no debades, el seu origen és l’assassinat de sindicalistes. L’aturada mínima convocada era de dues hores per torn, tot i que hi havia convocatòries a parar tot el dia en alguns sectors molt feminitzats. D’altra banda, alguns sindicats cridaven les treballadores i els treballadors a aturar 24 hores la producció.
En un primer balanç fet a les 12 h, el Departament de Treball de la Generalitat ha registrat un seguiment inferior al 10% entre els empleats públics a excepció de les universitats, on el suport ha sobrepassat el 70%.
Altres sindicats com CGT o IAC plantejaven també vaga de consum i de cures, en un intent d’eixamplar l’abast de la jornada reivindicativa de les dones.
En els col·legis públics, el suport ha arribat al 9,5%, i en els concertats, el 8,9%. A la sanitat pública han secundat la vaga un 2,63% dels treballadors, mentre que a la secundària ha estat reduïda.
On més força ha tingut la vaga, ha estat sens dubte en les facultats catalanes. Ha secundat l’aturada el 72% de la comunitat universitària, comptant professorat, administratius i estudiants.
Cap a les 12 del migdia dos grans grups de sindicalistes de CCOO i UGT d’entre 2.000 i 4.000 persones han desfilat per Via Laietana per confluir a la plaça de Sant Jaume on treballadores de diversos sectors en crisi han explicitat les seves reivindicacions en els seus parlaments.

A la via Laietana també s’han manifestat durant el matí joves estudiants, molts d’ells i elles de centres d’ensenyament mitjà. La Guàrdia Urbana ha xifrat aquesta manifestació, plenament feminista, en unes 13.000 persones.
Valoració positiva de CCOO i UGT
Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han fet una valoració positiva de la vaga i les mobilitzacions. Si l’any passat els aspectes més sensibles per a les treballadores eren les que volien introduir en els convenis, així com mesures de conciliació, els plans d’igualtat i les polítiques d’ocupació.
Aquest any s’ha introduït la qüestió de la bretxa salarial en el conveni de químiques, s’ha aconseguit recentment incorporar els 14.000 € mínim en el conveni del tèxtil, i s’han aconseguit acords d’empresa punters a Pronovias, a e-Dreams, a Càtering ARCASA, a Mapfre, a Carrefour, al Grup d’assegurances Axa, a ITV Catalunya, segons CCOO.
Adhesions
Amb seguiments diferents, CCOO ha informat d’haver rebut l’adhesió a la vaga del 8 de març d’un gran nombre d’empreses i entitats públiques i privades com: ADIF, AENA, Renfe i TMB del sector transports; ajuntaments com el de Barcelona o Sant Boi de Llobregat; consells comarcals com el del Baix Llobregat; indústries com Akzo Nobel, Alstom, Seat Componentes, BASF, Gas Natural, Panasonic o Nestlé Purina; laboratoris farmacèutics com Almirall, Bayer o Esteve; les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós; entitats financeres com el Banc Sabadell, el Santander, BBVA o Caixabank; grans superfícies i empreses del sector de l’alimentació com Caprabo, Carrefour, AKI, La Sirena, Mercadona, Establiments Viena, Codorniu o Clarel; empreses del sector moda com El Corte Inglés, H&M, o Zara; hospitals com l’Arnau de Vilanova, el Josep Trueta o el Pius Hospital de Valls; o d’altres com Amazon, Correos, l’Autoritat Portuària de Barcelona, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona, Port Aventura o Sodexo.