L’apunyalament mortal d’una cuinera a la presó Mas d’Enric (Tarragona) el passat dimecres ha posat als treballadors en peu de guerra davant la falta de mesures de seguretat i de personal a les presons catalanes. El passat dijous els funcionaris de presons es van concentrar a les portes del Departament de Justícia al crit de “tots som Núria” i “consellera assassina!” vestits de negre i les mans pintades de vermell en senyal de dol. Asseguren que es tracta d’una mort anunciada i una tragèdia que tard o d’hora s’anava a produir davant el creixent nombre d’agressions i inseguretat que viuen els centres penitenciaris. Avui han reprès els bloquejos d’accés i sortida de les presons catalanes, després de la treva de diumenge i asseguren que continuaran els propers dies. Els Mossos d’Esquadra ho han impedit al centre de Quatre Camins (La Roca del Vallès) i 4.000 presos es mantenen confinats per raons de seguretat. Els sindicats mantenen el pols i exigeixen la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart i del secretari de mesures penals, Armand Calderó. La consellera ha advertit que sense una vaga convocada, “han d’anar a treballar” i ha demanat “diàleg” tot i que els sindicats l’han tornat a deixar plantada fins que no hi hagi dimissions.
L’assassí complia condemna per un apunyalament
Iulian, l’assassí de la cuinera, complia una condemna d’onze anys per haver apunyalat a una prostituta l’any 2016. Va contractar els seus serveis per internet, es va enamorar d’ella i li va demanar que abandonés la professió. Ella s’hi va negar i després de discutir li va assestar diverses ganivetades i la va degollar, segons la sentència. L’home complia la condemna a la presó de Tarragona i va aconseguir treballar a la cuina per uns 200 euros al mes gràcies al bon comportament. Tenia accés a utensilis i ganivets, com el que va utilitzar per matar a la cuinera Núria i suïcidar-se després. Segons fonts penitenciàries, la cuinera li havia fet un informe negatiu poc temps abans dels fets i el pres havia estat sancionat.
Les agressions als treballadors en augment des de la pandèmia
El Departament de Justícia va expressar en un comunicat la seva “consternació” pels fets i traslladaven el condol als amics i familiars “de les persones mortes”, una expressió que ha indignat als sindicats per posar en el mateix pla l’assassí i la víctima.
Des de Justícia admeten que les agressions als treballadors han anat en augment des de la pandèmia: 40 greus i 300 lleus el 2022, i també de suïcidis entre els interns. Els funcionaris afirmen que les dades no reflecteixen la realitat, ja que no es comptabilitzen els incidents menors o les conseqüències per a la salut mental. Una funcionària del centre penitenciari de Joves reitera la falta de mesures de seguretat i de funcionaris a les presons catalanes: “si en aquella cuina hi hagués hagut dos o tres funcionaris i no només un que vigilava els altres presos, i ella no s’hagués quedat sola, potser es podria haver evitat el seu assassinat”, afirma. També demana més conseqüències pels actes violents dels interns i que els funcionaris de presons puguin ser agents de l’autoritat com els Mossos, “perquè les repercussions de trencar-li la cara a un mosso no són les mateixes que fer-ho a un funcionari de presons”, conclou.