Els autònoms han vist renovades les ajudes d”atur’ per tancament o reducció intensa de la seva facturació, que el Govern va aprovar al costat de la pròrroga dels ERTO aquest dimarts. Els nous ajuts i la pròrroga de les existents estaran en vigor fins al pròxim 31 de gener i han estat avalades pels col·lectius d’autònoms ATA i UPTA, encara que no UATAE, que considera “insuficients” algunes d’elles i un greuge comparatiu respecte a la protecció que l’Executiu ha donat als treballadors per compte d’altri.
La Seguretat Social ha recuperat la prestació extraordinària per cessament d’activitat que va posar en marxa en la primera fase de la pandèmia, que era una de les principals reclamacions dels autònoms davant l’auge de rebrots, encara que l’ajuda té algunes modificacions, com una menor quantia. També ha prorrogat la prestació de cessament d’activitat compatible amb l’activitat i la creada per als autònoms de temporada el juny passat.
El Govern ha atès a més dues queixes dels autònoms: l’exclusió dels ajuts aquest passat trimestre dels autònoms amb problemes que no haguessin cotitzat a l’almenys 12 mesos i aquells que estaven pluriocupats. L’Executiu ha ampliat els ajuts disponibles per donar alguna cobertura a aquestes situacions, però només per als treballadors de pocs ingressos.
Prestació extraordinària per tancaments
A partir de l’1 d’octubre, els treballadors autònoms que es vegin obligats a tancar a conseqüència d’una restricció per la COVID-19, tindran dret a la nova prestació extraordinària per cessament d’activitat. La quantia és inferior a l’anterior ajuda extraordinària: arriba al 50% de la base mínima de cotització que correspongui per l’activitat desenvolupada, en lloc del 70% de la base de cotització de la persona afectada. Aquest punt és un dels que més s’ha distanciat la UATAE de l’acord amb la Seguretat Social, ja que considera un greuge comparatiu amb la protecció dels assalariats en ERTO per rebrots, una situació bastant assimilable.
La quantia de la prestació s’incrementarà en un 20% si el treballador té família nombrosa i “els únics ingressos de la unitat familiar o anàloga durant aquest període procedeixen de la seva activitat suspesa”, recull un dels últims esborranys del text, a què ha tingut accés elDiario.es. No obstant això, quan dos o més membres d’una unitat familiar tinguin dret a aquesta prestació extraordinària, “la quantia de cadascuna de les prestacions serà del 40%”. El dret a la prestació neix l’endemà de la mesura de tancament d’activitat que s’adopti per l’autoritat competent i finalitzarà “l’últim dia del mes en què s’acordi l’aixecament de la mateixa”.
El treballador queda exempt de l’obligació de pagar la quota d’autònoms a la Seguretat Social “des del primer dia del mes en què s’adopta la mesura de tancament d’activitat fins a l’últim dia del mes següent a què s’aixequi aquesta mesura”.
La percepció de la prestació podrà compatibilitzar-se amb una retribució per un treball per compte d’altri quan “els ingressos de la feina per compte d’altri siguin inferiors a 1,25 vegades l’import del salari mínim interprofessional”.
Prestació extraordinària per baixos ingressos
Els autònoms d’ingressos limitats que no tinguin dret a la prestació per cessament d’activitat ordinària (la prèvia a la COVID) ni a la compatible amb l’activitat que es va habilitar al juny, tindran dret a una prestació extraordinària. La mesura es pren pensant en les persones de baixos ingressos que no han cotitzat el mínim de 12 mesos o que cotitzen per la tarifa plana, el que els havia deixat fora dels ajuts del passat trimestre.
Com a condicions per accedir a la prestació, han de patir una reducció en els ingressos de “a l’almenys el 50%” en el quart trimestre del 2020, en relació amb els ingressos del primer trimestre del 2020, i “no tenir ingressos en l’últim trimestre de l’exercici 2020 superiors al salari mínim interprofessional”.
La quantia de l’ajut, que tindrà una durada màxima de quatre mesos, serà del 50% de la base de cotització mínima o del 40% si conviuen en una unitat familiar més d’un beneficiari de l’ajut. De nou, el treballador queda exempt de l’obligació de cotitzar a la Seguretat Social i es podrà compaginar el cobrament de la prestació amb el desenvolupament d’un treball per compte d’altri quan els ingressos com assalariat “siguin inferiors a 1,25 vegades” l’SMI.
Pròrroga de l’ajuda per a autònoms de temporada
Es prorroga l’ajuda temporal per als treballadors autònoms de temporada, amb “una flexibilització dels requisits temporals”, destaca la Seguretat Social. Aquesta prestació està condicionada a haver cotitzat un mínim de quatre mesos entre els mesos de juny i desembre de 2018 i 2019, no superar els 23.275 euros d’ingressos durant 2020 i no haver estat donat d’alta o assimilat a l’alta des d’1 de març al 31 de maig. “La quantia d’aquesta prestació serà equivalent al 70% de la base mínima de cotització i inclou l’exoneració de les quotes”, explica el Ministeri.
També d’un màxim de quatre mesos, la prestació serà “incompatible amb el treball per compte d’altri i amb qualsevol prestació de Seguretat Social que el beneficiari vingués percebent tret que fos compatible amb l’exercici de l’activitat com a treballador per compte propi”.
Prestació per cessament compatible amb l’activitat
Es prorroga també la prestació ordinària de cessament compatible amb l’activitat fins al 31 de gener, sempre que durant el quart trimestre de 2020 se segueixin complint els requisits exigits per a la seva concessió. Entre ells, acreditar una reducció en la facturació durant el quart trimestre de 2020 de almenys el 75% en relació amb el mateix període de 2019, així com no superar uns rendiments nets de 5.818,5 euros (1,75 vegades l’SMI) en el període d’octubre a desembre d’aquest any.
La Seguretat Social estableix que aquesta prestació es podrà percebre “com a màxim fins al 31 de gener de 2021” i que, a partir d’aquest horitzó, “només es podrà continuar percebent aquesta prestació de cessament d’activitat si concorren tots els requisits de l’article 330 de la Llei General de la Seguretat Social”. És a dir, la prestació per cessament d’activitat ordinària prèvia a l’emergència de la COVID-19.
El Ministeri de la Seguretat Social recorda que totes les prestacions començaran a pagar-se “amb efectes d’1 d’octubre de 2020 i tindran una durada màxima de 4 mesos”, sempre que la sol·licitud es presenti dins dels primers quinze dies naturals d’octubre. “En cas contrari els efectes queden fixats en el primer dia del mes següent al de la presentació de la sol·licitud”, afegeixen. Des d’ATA i UPTA han celebrat el que consideren que és un bon acord, que soluciona algunes deficiències assenyalades per les organitzacions i que en la seva opinió podrà protegir més autònoms dels que avui dia reben les ajudes disponibles a causa de la pandèmia, una cosa més de 150.000 persones.
Aquest és un article de eldiario.es