Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Les dades corresponents a l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre de 2019 demostren que l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) un 22% fins a 900 euros no ha destruït ocupació a Catalunya. Al contrari, l’atur ha baixat en 4.800 persones. Aquesta constatació desmenteix els auguris, potser interessats, de diversos instituts d’anàlisi econòmica i fins i tot del Banc d’Espanya, segons afirma en una nota pública CCOO de Catalunya.
En relació amb les previsions del Banc d’Espanya, que situava en 132.000 els llocs de treball que es podrien destruir per la mesura que va entrar en funcionament l’1 de gener de 2019, les dades de l’EPA no semblen confirmar-ho, diu CCOO. Més enllà de la desacceleració en la creació de llocs de treball, que ja s’havia notat els darrers dos anys, les dades sobre les baixes en l’afiliació al Règim General de la Seguretat Social corresponents als primers tres mesos de l’any, mostren com, en l’àmbit de l’Estat, la variació en la mitjana trimestral de les baixes va ser, entre l’any 2017 i 2018 de 60.000, per 66.300, entre els anys 2018 i 2019. Això no suposa un canvi significatiu i té la seva explicació en l’augment de la rotació laboral, amb més entrades i sortides del mercat laboral.
A Catalunya els darrers tres primers trimestres de l’any s’ha notat un lleuger increment de les baixes, en el context d’un increment mantingut de l’augment del nombre d’afiliats i afiliades a la Seguretat Social, a l’hora que es manté la tendència negativa pel que fa a la qualitat de l’ocupació.
CCOO creu que contra el que havien indicat diversos grups de pressió econòmica i també partits polítics de dreta, la pujada de l’SMI permet traslladar a les rendes més baixes una petita part del creixement i de l’augment dels beneficis empresarials que s’ha mantingut des de l’any 2014. Donat que la propensió al consum és més gran en les famílies de renda baixa que en les empreses, l’increment salarial comportarà un increment en el consum de les llars i per tant un reforç de la demanda interna.
D’altra banda, l’increment de l’SMI normalitza a més uns marges de benefici empresarials extraordinàriament alts, i recupera recursos per l’economia real i per la creació d’ocupació. Per una altra banda, els beneficis de l’augment del salari mínim s’estenen també a l’estat del benestar mitjançant un increment en els ingressos nets tant de l’estat com de la seguretat social, que poden facilitar un augment de la despesa pública.
El sindicat passa revista a l’evolució que marca el primer trimestre de l’EPA a Catalunya i a Espanya. En el primer cas l’atur s’ha reduït en 4.800 persones i en el segon ha augmentat en gairebé 50.000. Al respecte, CCOO considera: “Malgrat l’evolució positiva de l’ocupació, continuem amb unes taxes tant d’activitat com d’ocupació molt baixes, sent sobretot les dones les més allunyades del mercat de treball”. A més, la taxa de temporalitat es manté en un elevat 20,8% i continua la lleu diferència entre homes i dones, en detriment d’aquestes.
Reivindica més i millors polítiques d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones per reduir l’elevada bretxa que existeix entre homes i dones.
Propostes i alternatives
Per superar la situació pel que fa a l’atur, CCOO de Catalunya reitera les seves propostes econòmiques, entre les quals destaca:
-L’exigència al Govern central de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del diàleg social.
– Considera necessari i urgent combatre la cronificació de l’atur, que afecta cada cop a més persones, sobretot les d’edat més avançada.