Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El 2024, des de les 33 oficines del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO de Catalunya es van atendre 11.692 persones, un 5% més que l’any anterior i van fer un total 33.836 consultes, segons la memòria anual d’activitats que ha presentat el sindicat.
Per nacionalitats, les persones ateses provenien de Colòmbia (19,4%), seguit del Perú (12,9%), el Marroc (11,3%), Hondures (8,3%) i Veneçuela (5,7%) i sis de cada deu persones ateses provenien de llatinoamerica. Les dades del 2024 mostren una lleugera reducció de les persones ateses sense autorització administrativa que passen del 76% al 73,8%, tot i que quasi la meitat de les consultes (46,2%) encara es fan per trobar vies per regularitzar-se a Catalunya.
Pel que fa a la situació laboral, la meitat de les persones ateses treballen, tot i que un 78% ho fan de manera irregular. Entre els sectors més afectats per l’economia submergida es troben: el treball de la llar (33,7%) , on un 93% són dones; seguit de serveis terciaris com el turisme (35,5%) i les cures (33,7%); l’hostaleria (13,4%) i la indústria (10,3%). Set de cada deu feines irregulars es concentren en el treball de la llar i l’hostaleria, on les dones representen un 73,5% del total de treballadores en situació irregular.
Més 200.000 persones treballen en situació irregular a Catalunya
CCOO també alerta de l’existència d’una bossa de persones en situació irregular a Catalunya, que es consoliden en economia submergida i que segons dades de la Fundació Cipriano García de CCOO podria arribar a superar les 200.000 persones. “Són homes i dones que no han pogut regular la seva situació administrativa per les dificultats d’un marc legal restrictiu i ineficient”, denuncien des del CITE.
El pròxim 20 de maig entrarà en vigor el nou Reglament d’Estrangeria que segons apunta el sindicat “suposarà avenços en seguretat jurídica i agilització de tràmits”. Tot i així, “el nou reglament per si sol no resoldrà la situació dels centenars de milers de persones que actualment es troben sense autorització administrativa a l’Estat espanyol, a qui cal donar resposta de manera urgent i extraordinària, mesura que compta amb l’aval de la ciutadania”, afirmen.
“La memòria del CITE evidencia que el mercat laboral català segueix fortament segregat per origen, amb la població migrant ocupant els llocs més precaris i mal pagats. Això desmenteix el mite que les persones migrades “roben” llocs de feina: fan la feina que la població autòctona rebutja”, expliquen des del sindicat.