Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
A Catalunya, 161.041 persones estrangeres treballen sense estar registrades a la Seguretat Social, el que significa que un de cada quatre ciutadans extracomunitaris es troba en situació laboral irregular, segons l’informe ‘Els altres catalans del segle XXI’ elaborat per CCOO de Catalunya. Aquestes dades sorgeixen de la diferència entre les persones estrangeres no comunitàries ocupades, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA), i les que figuren com a afiliades a la Seguretat Social. El 2023, un 22,5% dels treballadors es trobaven immersos en l’economia submergida, sense drets laborals garantits, denuncia el sindicat.
Al tancament del 2023, 613.200 estrangers extracomunitaris estaven ocupats a Catalunya, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), però només 452.159 d’ells cotitzaven a la Seguretat Social. No obstant, CCOO adverteix que aquestes dades s’han d’interpretar amb cautela, ja que les fonts utilitzen metodologies diferents. Tot i així, s’observa una clara tendència a l’alça del treball irregular des del 2019.
La població nascuda a l’estranger representa el 21,2% de la població catalana, amb més d’un milió i mig de persones. D’aquestes, quatre de cada deu provenen d’Amèrica Llatina, i el nombre de dones ha augmentat significativament, fins a representar la meitat del total, una diferència del 5% respecte al 2010.
Augment del nivell formatiu de la població estrangera
El nivell educatiu de la població estrangera també ha millorat en els darrers anys, tal com destaca l’informe de la Fundació Cipriano García de CCOO. Des de la pandèmia, l’educació dels treballadors nascuts fora de Catalunya s’ha equiparat a la de la població autòctona, però molts segueixen atrapats en l’economia submergida. Aquesta situació es veu agreujada per les traves administratives per a la convalidació de títols acadèmics obtinguts a l’estranger, fet que limita l’accés dels migrants al mercat laboral formal.
CCOO denuncia una forta segregació laboral que empeny les persones estrangeres cap a sectors com el treball domèstic, l’hostaleria i la construcció, ocupacions mal remunerades i que sovint són rebutjades per la població local. Aquests llocs de treball solen oferir sous fins a 10.000 euros anuals menys que la mitjana. Paral·lelament, només una minoria d’estrangers, majoritàriament nascuts a la Unió Europea, accedeixen a llocs tècnics qualificats a les empreses.
A més, la temporalitat entre els treballadors estrangers extracomunitaris es manté estancada en el 28%, la mateixa xifra que fa 14 anys, mentre que els estrangers de la Unió Europea han experimentat una tendència a la baixa des del 2019, en línia amb la població nascuda a Catalunya.
Un nou projecte de llei d’estrangeria
“El debat ja no és migració sí o no; el debat és com conviure amb aquesta nova realitat”, va afirmar Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya, durant la presentació de l’informe. Pacheco va instar a les classes treballadores a tenir una nova visió de la política migratòria i va anunciar que el sindicat treballarà per impulsar un nou projecte de llei d’estrangeria que respongui a les necessitats d’una societat cada vegada més diversa.