Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els contractes precaris afecten en menor mesura els graduats de Formació Professional que la resta de treballadors al sector del turisme, segons l’últim estudi de CaixaBank Dualiza. Si bé és un sector en què més del 50% del personal té un contracte temporal o a jornada parcial (un 50,2%), aquesta xifra és un punt inferior (49,4%) entre els treballadors del sector turisme amb un títol d’FP. De la mateixa manera, els contractes d’assalariat discontinu afecten un 12,3% dels treballadors del sector turístic enfront d’un 11,4% dels que compten amb un títol d’FP.
L’estudi analitza els diferents tipus de contracte en un sector marcat per l’alta temporalitat, que fa que els contractes no indefinits tinguin més pes que en la resta de l’economia. Si els contractes temporals o a jornada parcial representen només un 35,5% de mitjana a tota l’economia espanyola, al sector turístic la xifra es dispara. Tot i que un pèl menys entre aquells treballadors que compten amb un títol formatiu.
“Aquestes dades constaten una tendència repetida ja en nombrosos sectors de l’economia espanyola, on l’FP actua com a escut protector enfront de la desocupació i com a garantia d’accés a millors condicions laborals”, sosté CaixaBank Dualiza.
Al conjunt del sector, la majoria dels treballadors (37%) té l’ESO o equivalent com a màxim nivell d’estudis, un 21% té batxillerat i un 23% una titulació d’FP. En aquest context, l’informe ressalta que un 58% dels treballadors no compta amb cap tipus de formació professionalitzant o enfocada al sector, “per la qual cosa la Formació Professional té un alt potencial i una gran oportunitat per professionalitzar un percentatge important del sector per diverses vies”, incloent-hi l’acreditació de competències.
El sector turístic és clau per al conjunt del país, en tant que al conjunt de l’Estat ocupa un 13% dels treballadors. Catalunya és el segon territori que aglutina més activitat turística de l’estat (15,6% dels viatges i 14,3% de la despesa), just per darrere d’Andalusia (18,1% dels viatges i 19,7% de la despesa).