Les dones són més víctimes que els homes en la seguretat personal, segons el primer informe sobre la percepció de seguretat de les dones de l’àrea metropolitana elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i l’AMB. “S’ha elaborat aquest primer informe perquè es volia visibilitzar l’experiència d’elles i ser sensibles a la seva realitat”, apunten des de l’Institut Metròpoli, que ha participat en l’elaboració. A més, afegeixen que “es volia oferir indicadors per orientar les polítiques públiques de seguretat i prevenció per a les dones”.
Un 14,7% de les dones de l’àrea metropolitana ha patit un fet contra la seguretat personal, principalment robatoris sense violència. A més, l’any passat, més d’un 4% de les dones van ser víctimes d’una agressió física o intent, intimidació o amenaça. Preguntades per quin motiu creuen que es va produir, la majoria d’elles afirma que pel fet de ser dones, seguit de l’estètica, la llengua que parlaven, la ideologia política, l’ètnia i l’orientació sexual.
Més víctimes a les grans ciutats
Les grans ciutats presenten més percentatge de víctimes. A Barcelona quasi un 24% de les dones ha estat víctima d’un fet delictiu, el que situa la ciutat com l’àmbit metropolità amb l’índex de victimització més elevat, seguit de la demarcació del Besòs, amb un 20% de víctimes. A la zona hi destaca Badalona (23,8%) i Santa Coloma de Gramenet (11%). Precisament a Badalona s’hi produeixen més fets relacionats amb la seguretat personal i els vehicles. A la zona del Llobregat l’índex global de víctimes també és quasi del 20%, liderat per l’Hospitalet (25,2%) i Cornellà del Llobregat (16,6%).
Espai públic, entorns residencials i transport públic
Per espais, als llocs d’estada i pas com el carrer, parcs o places es produeixen quasi un terç dels fets delictius cap a les dones, seguit de prop dels entorns residencials com domicilis, porteries o escales de veïns amb un 27% dels fets. El tercer escenari on les dones pateixen una major activitat delictiva és a les infraestructures del transport com estacions, andanes, busos o metros amb quasi un 22%. És el cas de l’Aina Sabater, una jove resident de Badalona que va patir una agressió al metro de Barcelona. “Estava al vagó i es va acostar un home que se’m va refregar i em va perseguir al baixar fins que el vaig poder despistar. Vaig tenir por però em vaig negar a haver de canviar les meves rutines de transport”, lamenta.
Però, més enllà dels fets delictius registrats, les dones se senten més insegures, sobretot quan es troben amb persones amb actitud violenta, on set de cada deu se senten desamparades; més de la meitat en espais vandalitzats o al transport públic per a més d’un 47% d’elles.
El 19,5% de les dones que viuen a l’AMB suspenen la seguretat del barri on resideixen
La valoració mitjana de les dones sobre la seguretat dels barris metropolitans és d’un 6,26, en canvi, la valoració del municipi on resideixen empitjora fins al 5,81. La zona del Besòs i de Barcelona són les pitjor valorades amb un 5,52 de puntuació de la ciutat on viuen, mentre que a Barcelona ciutat es redueix fins el 5,37. Tot i així, un 19,5% de les dones metropolitanes suspenen el nivell de seguretat al barri on viuen i asseguren sentir-se “poc segures o insegures”.