La guerra pel desastre de les oposicions continua després que les més 12.600 incidències rebudes per 3.800 persones en el procés d’oposicions dirigides a reduir la temporalitat de l’administració catalana on es van presentar 13.500 candidats.
El Govern acusa Cegos, l’empresa encarregada de gestionar les proves d’un “incompliment flagrant” de les condicions de la contractació i l’empresa responsabilitza a la Generalitat i l’acusa de falta d’informació ni en temps ni en forma per dur a terme els exàmens. El contracte atorgava a l’empresa la responsabilitat d’imprimir els exàmens i fulls de resposta, distribuir materials per a fer-los, vigilar les aules durant l’examen i corregir-los en el termini establert. D’altra banda, el Govern havia de disposar dels espais adequats, assignar i distribuir els candidats a les aules i elaborar el material de l’examen.
Cegos acusa la Generalitat de no proporcionar els espais adequats ni el material de l’examen
Cegos estudia “accions legals” contra la Generalitat per defensar “el seu honor i reputació”. L’empresa acusa l’Executiu català de no proporcionar els espais amb la cabuda adequada pels aspirants i afirma que només el 30% dels candidats estaven en aules amb l’espai òptim. També afirmen que el Govern va fer canvis en la distribució dels examinands inclús el dia abans de les proves i que ells van advertir de les possibles incidències que se’n podien derivar.
Pel que fa a l’elaboració de l’examen, Cegos afirma que la impressió i segellat dels exàmens requereix set dies de preparació, segons el contracte, per un model d’examen i en les oposicions hi havia 73 convocatòries i 656 models d’examen. Mentre el termini per a lliurar el material acabava el 23 d’abril, l’empresa assegura que el dia que finalitzava el termini encara faltaven 184 models d’examen i el dia d’abans 16. També afirma que va rebre canvis en la distribució de 100 examinands el dia abans de les oposicions.
La Generalitat reclamarà 1 milió d’euros d’indemnitzacions
La consellera de presidència Laura Vilagrà anunciava el divendres que reclamaran “com a mínim 1 milió d’euros” d’indemnització a Cegos per les incidències. “Entenem que s’intenta defensar dels atacs, però el que va passar és injustificable”, afirmava la consellera en la Comissió d’Assumptes Institucionals després de les declaracions de l’empresa . A més, va afegir que “es juga no treballar mai més amb l’administració i per això es defensa amb dents i ungles” i va destacar que la Generalitat disposa d’un informe jurídic que contempla la possibilitat de rescindir el contracte en cas d’incompliments de l’empresa. Un contracte d’1,5 milions d’euros que va ser adjudicat el passat novembre i finalitzava el desembre de 2024.
Vilagrà ha justificat la selecció de l’empresa per a gestionar el procés de les oposicions pels cinc anys d’experiència en processos similars i la feina realitzada en altres administracions com l’Ajuntament de Barcelona, el Metro de València i diversos hospitals de la Comunitat de Madrid.
La consellera també ha afirmat que van entregar els exàmens entre el març i l’abril dins del termini establert i que van mantenir reunions setmanals. Des del Govern asseguren que els problemes van estar en la vigilància i no en el procés previ d’organització.
L’Executiu català ja ha informat que obrirà un procés de compensacions per danys i perjudicis amb els 13.500 aspirants, que tornaran a examinar-se al juliol, amb la supervisió del personal de la Generalitat. “Els treballadors i treballadores són l’actiu més rellevant que tenim en l’Administració i han patit una situació intolerable”, afirmava Vilagrà.
10,4 milions d’euros en adjudicacions públiques
Cegos ha estat una de les empreses beneficiades pels processos que estan obrint les institucions per a reduir la cronificada temporalitat que acumulava des de feia dècades l’administració i que ha estat censurada per Europa. L’empresa ha rebut 10,4 milions en adjudicacions públiques en tot el país, segons avançava El Periódico, segons dades de la Plataforma de Contractació del Sector Públic.
L’empresa d’origen francès i que opera a Espanya des de 1952 ha tingut destacats clients com el Ministeri d’Indústria amb un contracte de 4,7 milions d’euros, el Metro de Madrid, amb dos contractes que sumaven un total de 900.000 euros per a la selecció dels maquinistes i peronal; el Banc d’Espanya o la Junta d’Andalusia. A Catalunya també ha oferit serveis a Barcelona Serveis Municipals (BSM); la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) o com assessor en processos de selecció a l’Ajuntament de Barcelona i el de l’Hospitalet de Llobregat.
Fins al moment les oposicions havien estat gestionades per la Generalitat, però el Govern va manifestar que no disposava dels mitjans “personals ni materials” per a gestionar les proves, motiu pel qual havia decidit cedir-lo a una empresa privada.