Els accidents laborals han crescut un 6% el 2022 a Catalunya amb un total de 213.101 accidents de treball i han tornat a situar-se en xifres anteriors a la pandèmia després de la reducció registrada degut al confinament.
Els sindicats, que han presentat un informe de la sinistralitat laboral durant el 2022 creuen que les xifres “són producte d’un mercat laboral caracteritzat per la devaluació de les condicions de treball i pels incompliments preventius de les empreses”, afirmen des de CCOO. Del total dels 213.101 accidents laborals, quasi la meitat van derivar en baixa, 102.988 amb un creixement d’un 13,28% respecte al 2021. La resta, 91.635 no van causar baixa (-1,93%) i 18.478 van ser in itinere (+12,88%), és a dir, en el trajecte d’anada o tornada a la feina. Pel que fa als accidents mortals, es van mantenir en 69 en jornada laboral més 16 in itinere, amb un total de 85. Del total, un 70,2% dels accidents laborals amb baixa a Catalunya es van registrar a Barcelona i l’àrea metropolitana.
L’informe de la UGT posa el focus en l’evolució dels accidents laborals, que han registrat un augmentat d’un 41,52% des del 2013, mentre que els accidents mortals han passat de 50 a 69 en nou anys, una “tendència ascendent” i “preocupant” afirmen des del sindicat.
Més recursos i una reforma legislativa
Des dels sindicats reivindiquen la implementació i el desenvolupament de l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026 per aconseguir una millora de les condicions de seguretat i una reducció de la sinistralitat laboral. També reclamen reformes legislatives com és la modificació de la llei de prevenció de riscos laborals per adaptar-la a les noves realitats del mercat laboral i integrar una perspectiva de gènere.
També reclamen ampliar els recursos de les administracions competents com la Inspecció de Treball i que part dels diners recaptats en sancions per incompliment en la prevenció de riscos laborals repercuteixi en activitats de prevenció.
En matèria de salut laboral proposen actualitzar el quadre de malalties professionals (Reial decret 1299/2006) per incorporar les patologies mentals i millorar el sistema de gestió de mútues. A més, des de CCOO defensen “la creació d’un sistema que penalitzi les empreses que no compleixin amb uns requisits i unes ràtios mínimes en la prevenció de riscos laborals, per tal que es compensi el cost que suposen els danys que produeixen al sistema públic de salut”. Reclamen a la patronal un major compromís amb una aposta decidida per impulsar la Comissió Tècnica en Salut Laboral del Tribunal Laboral de Catalunya, un servei per a l’orientació tècnica en la solució negociada als conflictes.