El primer Congrés del Treball rebia ahir el tret de sortida amb la intervenció del president Pere Aragonès i de l’economista Jeremy Rifkin, on l’activista nord-americà va encoratjar a Catalunya a liderar una bioregió al Mediterrani per frenar el canvi climàtic en una de les zones que més perill corre. “Catalunya, pot ser inhabitable la segona meitat del segle”, va advertir.
El president del Govern Pere Aragonès inaugurava el 1r Congrés del Treball que se celebrarà durant tres dies fins al 26 d’abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). A l’acte també hi van assistir el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas i Guix i el secretari de Treball, Enric Vinaixa. El president Aragonès va destacar les dades d’atur del mes de març amb una baixada per sota de les 350.000 persones i una ocupació en més de 3,6 milions d’afiliats a la Seguretat Social i les va definir com “les millors dels darrers 15 anys”. A més, va afegir que “en termes d’ocupació estem avançant en la bona direcció”. També va destacar el diàleg social de l’Executiu català amb els agents socials que ha donat com a resultat un acord per als pressupostos catalans i el Pacte Nacional per la Indústria.
L’economista i sociòleg assessor de la UE, Jeremy Rifkin va afirmar que Espanya ha d’aprofitar la presidència de la UE per a liderar els canvis en el model i va destacar el teixit cooperatiu i de pimes català com a exemple de futur, ja que “les grans empreses són poc àgils i la majoria no sobreviuran als canvis de futur”. El PIB fa vint anys que es ralentitza el que suposa un atur estructural que afecta principalment a la generació Z, els mateixos que s’han manifestat de manera constant en contra del canvi climàtic, perquè “es tracta de la primera generació que es veu en perill d’extinció”, va asseverar Rifkin.
El primer Congrés del Treball, la base de l’estratègia catalana per al treball 2030
El Congrés del Treball ha estat impulsat per la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Empresa i Treball i pretén obrir un debat sobre els canvis globals que viu el món productiu i els seus impactes en el futur del treball. Durant tres dies en reflexionaran referents del món acadèmic, social, polític i econòmic, tot sota el lema “el treball en una nova economia per a la vida” i les conclusions seran la base de l’estratègia catalana per al treball 2030, segons ha confirmat el president.
Des de la Generalitat qualifiquen la iniciativa d’”èxit” amb més de 1.500 inscrits i una cinquantena de ponents i experts nacionals i internacionals. Alguns d’ells són Genís Roca, especialista en processos de transformació empresarial i social i president de la Fundació PuntCat; Albert Cañigueral, consultor tecnològic i autor del llibre El trabajo ya no es lo que era, Laura Hospido Quintana, economista de recerca al Banc d’Espanya o Joan Sanchis, economista i autor del llibre Quatre dies. La conferència de cloenda serà a càrrec de Daniel Susskind, catedràtic d’Economia al King’s College de Londres i investigador associat a l’Institut d’Ètica de la Intel·ligència Artificial de la Universitat d’Òxford.