“Els treballadors públics cobraran un 2,5% més a partir de l’1 de gener de 2023”, va informar la Generalitat el passat mes de desembre després d’arribar a un acord amb UGT i CCOO. Tot i així, la falta de pressupostos a Catalunya impedirà l’augment salarial en la primera nòmina de l’any.
Des de CCOO asseveren que “les dificultats per aconseguir majories parlamentàries no poden perjudicar les treballadores i treballadors de l’Administració” i tot i que la Generalitat es compromet a pagar els augments amb efectes retroactius, des del sindicat critiquen que “en cap moment s’havia comunicat a les organitzacions sindicals que existia la possibilitat de no cobrar-lo ja aquest mes de gener”.
En l’acord entre els sindicats i el Govern català, al marge de l’augment salarial del 2,5% hi havia dos increments variables més del 0,5% i també lamenten que “la Generalitat addueix a la manca d’una llei de pressupostos per justificar aquest endarreriment per complir els seus compromisos”. Des de CCOO demanen que es tramiti “de manera immediata” un Decret Llei per garantir el cobrament en la nòmina de febrer, al marge dels pressupostos que “són absolutament imprescindibles per a la ciutadania de Catalunya”.
Des del sindicat també exigeixen que “deixin d’emprar les persones treballadores com a eina per a les lluites polítiques. La representació política de la ciutadania de Catalunya, democràticament escollida, té l’obligació de solucionar els problemes reals, en lloc de dedicar-se a crear-ne de nous.”
Les mobilitzacions pressionen al Govern
La setmana passada es va veure marcada per mobilitzacions de la sanitat, educació, dels taxistes i de l’administració de la justícia. Especialment, des del sector sanitari i educatiu demanen una millora de les seves condicions laborals. A més, el sector sanitari ha convocat noves manifestacions a partir de dimecres, després de no arribar a un acord amb l’Executiu i al considerar que hi ha un excés de càrrega de treball i al fer unes peticions salarials que Salut no ha acceptat. Les pressions per aprovar els pressupostos creixen, davant la falta d’acord entre ERC i el PSC, ja que metges i professors critiquen que la falta de comptes a Catalunya no permet disposar de marge econòmic per a poder pactar millores en les seves condicions.