Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
En situacions d’emergència com l’actual les persones i les empreses mostren la seva cara millor i també la més fosca. Això val també en l’àmbit laboral. L’empresa Falck, de transport sanitari ha presentat un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) en un moment en què hi ha una demanda altíssima dels seus serveis, cosa que ha indignat diversos sindicals. La cara de la moneda és l’acord aconseguit per la multinacional catalana de l’àmbit mèdic, Grifols, que ha arribat a un acord amb els representants dels treballadors que evita presentar cap expedient de regulació i assegura, al mateix temps, el funcionament essencial d’aquesta empresa estratègica.
La Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya ha denunciat el comportament de l’empresa de transport sanitari Falck. També hi ha fet la Confederació General del Treball (CGT). Segons aquests sindicats, en un moment de crisi profunda de la sanitat catalana i espanyol, la multinacional danesa ha presentat un expedient que implica enviar a casa una part de la seva plantilla carregant als comptes de la Seguretat Social l’import del cost de l’operació, només per reduir costos i maximitzar els beneficis.
UGT assegura al respecte que: “en un moment que tots els esforços, públics i privats, s’han de posar al servei de la ciutadania per poder frenar aquesta pandèmia, no es poden consentir tàctiques especulatives”.
Per la seva banda, CGT indica: “El personal presumiblement afectat per un ERTO està cobrint baixes de conductors/es de transport hospitalari que estan en baixa mèdica per coronavirus o confinament”. Cal tenir en compte que el risc de contagi és molt elevat i que aquestes baixes se seguiran incrementant. A més, aquest sindicat ha recordat que ja havia denunciat que ambulàncies Falck no proporcionava els Equips de Protecció Individual (EPI) adequats per evitar contagis.
Després de les protestes sindicals i de la repercussió que l’anunci d’ERTO ha tingut en l’opinió pública, l’empresa ha comunicat que no aplicarà l’expedient.
Ambulàncies Falck va obtenir de la Generalitat el 2015 tres dels lots més sucosos de la concessió de transport sanitari de Catalunya, concretament les corresponents al Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.
CGT insta la nacionalització, si cal
La CGT, sindicat que ha estat molt bel·ligerant amb la presentació de l’ERTO de Falck, reclamava al departament de Sanitat de Catalunya i al ministeri corresponent d’Espanya que aturés la “maniobra especulativa” de l’empresa, arribant fins i tot a la seva nacionalització.
Per contra, Grifols, una empresa amb seu a Barcelona, especialitzada en el sector farmacèutic-hospitalari considerada estratègica en l’àmbit mundial pel govern dels Estats Units, ha arribat a un acord amb el comitè d’empresa, on CCOO té majoria. En el pacte l’empresa renuncia a aplicar Expedients de Regulació Temporal (ERTO) i també Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) d’extinció de contractes. Canvi pacta mecanismes que han de permetre entomar la situació d’emergència amb la màxima disposició de personal.
L’Acord afecta les plantilles de tots els centres de Grifols a Espanya. En primer lloc, s’envia a casa tot el personal que pugui fer teletreball. També s’amplia el col·lectiu de persones de risc a les embarassades, lactants i persones de més de 60 anys, que s’envien al seu domicili.
Dos grups per garantir subministraments
Pel que fa al col·lectiu necessari per garantir els subministraments als centres sanitaris, es creen dos grups: el titular i el de relleu. El grup titular treballarà durant 15 dies, durant els quals el grup de relleu estarà a casa de guàrdia, de manera que si hi hagués indicis que una persona està afectada se supliria per una altra del grup de relleu. Cada 15 dies s’intercanviaran els grups i els que feien de relleu passen a titulars i a la inversa, per garantir la producció.
Quant al col·lectiu dels departaments on, pel tipus de producte que fan, no hi ha demanda urgent, se’ls envia a casa fins que s’aixequi l’estat d’alarma i generaran una borsa d’hores flexible a recuperar durant els pròxims 3 o 4 anys.
L’acord estableix que cap col·lectiu de treballadors i treballadores de Grifols veurà afectat el seu salari en cap concepte durant aquest procés. CCOO ha emès un comunicat en elqual qualifica l’acod de satisfactori per als treballadors.
1 comentari
Buenas tardes , soy el
Presidente del comité de empresa de Instituto GRIFOLS , cuando publicáis Cualquier noticia como
Medio de comunicación serio,consideró deberían corroborar la información, solicito que rectifiquen la noticia , ya que la empresa GRIFOLS realizó el Acuerdo con ccoo y Ugt que no son mayoría en el
Comité de empresa , si tenéis algún duda contactar conmigo.