Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Dimecres, 11 de desembre a la tarda, i malgrat la pluja, al voltant de 200 TEEI es van concentrar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona amb el lema “Les tècniques especialistes en educació infantil volem que el Departament ens escolti. Cap TEEI al carrer”. Demanen la paralització de les oposicions que hi ha previst convocar perquè consideren que arriben tard, ja que agafen a moltes de les treballadores amb més de 50 anys i amb unes càrregues familiars que fan molt difícil que se les puguin preparar per competir amb persones que acaben de sortir del sistema universitari. També hi va haver una concentració força nombrosa a la plaça de la Paeria de Lleida.
Segons afirmen des del col·lectiu, les seves mobilitzacions ja han aconseguit que la Mesa General de la Negociació dels empleats públics de la Generalitat posi sobre la taula el seu cas en una reunió divendres, 13 de desembre. Per la seva banda, elles tenen la intenció de demanar una reunió amb el conseller Bargalló.
A més, en els darrers dies s’han coordinat amb altres col·lectius d’interins, a través de la Plataforma d’Interins de Catalunya (PIC). Amb el suport dels seus advocats es preparen per a demandar la Generalitat per abús de contractació laboral. El que estan analitzant és si fer-ho com a col·lectiu o una per una. La demanda laboral se sustentaria en dos arguments bàsics. En primer lloc, que segons l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, el Departament d’Educació estava obligat a convocar les seves oposicions amb un màxim de tres anys després de crear la plaça, i n’han passat 15. I el segon és que, segons l’acord per a l’estabilitat de l’ocupació al qual van arribar el 2017 el Govern i els sindicats (en base a amb la Directiva Europea 1999/70/CE), l’interinatge no hauria de passar del 8% de la plantilla. Aquest percentatge pràcticament no l’assoleix ningú, però és que en el cas de les TEEI és del 100%.
El cas, a més, pot agafar un nou tomb ben aviat, ja que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) té previst emetre una sentència ben aviat arran d’uns procediments contenciosos interposats per diversos interins de la comunitat de Madrid que fa més de deu anys que es troben en aquesta situació o encadenant contractes temporals. Els advocats consideren que si la sentència atorgués el dret a aquests treballadors a tenir plaça fixa es podria obrir a Espanya un macroprocés que obligaria les administracions a fer indefinits a la major part dels interins i temporals del sector públic que ho reclamessin als tribunals. Segons la PIC, a Catalunya hi ha aproximadament 90.000 treballadors d’administracions públiques en aquesta situació.