Cada any 20.000 dones són objecte a Catalunya d’assetjament sexual a la feina. La dada ha estat facilitada pel conseller del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani en la jornada “Setge a l’assetjament. Prevenció i actuació davant de l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’entorn laboral”, on han participat més de 300 persones.
El conseller s’ha referit a les dades de l’Enquesta de Violència Masclista a Catalunya (2016), segons la qual l’11,9% dels casos de violència contra les dones, per part de no parelles, succeeix a l’àmbit laboral. Això suposaria que més de 20.300 dones van patir assetjament sexual i per raó de sexe a la feina només aquell any.
El Homrani va explicar que l’assetjament sexual i per raó de sexe a la feina forma part de la violència masclista. En aquest sentit va afirmar que “la discriminació genera desigualtat, i la desigualtat genera més discriminació”.
Segons el conseller, els homes que assetgen no pertanyen a una ètnia concreta, ni a una classe social, ni a una edat, el que tenen és una masculinitat malentesa. D’igual manera, el perfil de les dones que pateixen assetjament és molt divers, i pot passar en qualsevol àmbit i en qualsevol nivell de responsabilitat”. El Homrani ha destacat sectors on la violència masclista i l’assetjament estan molt invisibilitzats, com el treball de la llar i les cures, amb moltes dones migrades i en situació d’irregularitat administrativa, el que suposa més vulnerabilitat.
La Llei d’igualtat obliga totes les empreses i organitzacions a prevenir l’assetjament i actuar davant els casos que es puguin produir. Aquesta obligació s’estén a totes les empreses, independentment de la seva dimensió i sector d’activitat. Per llei, totes les empreses estan obligades a disposar d’un protocol d’assetjament sexual i per raó de sexe a l’àmbit laboral. El protocol d’actuació i prevenció acordat entre la direcció de l’empresa i la representació legal de les persones treballadores constitueix l’instrument clau per a abordar i tractar el problema i per crear entorns exempts de violència de gènere.