Els treballadors de la residència Les Hortènsies, d’Alella, mostren la seva oposició radical a la intenció de l’empresa que gestiona les instal·lacions al canvi del conveni que durant més de 30 anys ha regit les seves relacions laborals, segons informa UGT de Catalunya. Contra aquesta pretensió, molts dels 150 operaris es van concentrar a les instal·lacions dilluns passat i podrien presentar conflicte col·lectiu.
El centre és propietat de la Fundació Sant Francesc d’Assís, una entitat sense ànim de lucre. En aquestes instal·lacions s’aplica des de fa més de 30 anys el Conveni de Sanitat Privada. Ara, la direcció del centre pretén canviar el conveni i aplicar el corresponent a Centres de Dia i Llars Residències per a l’Atenció de Persones amb Discapacitat Intel·lectual.
Contra la pretensió de l’empresa UGT ha manifestat la seva oposició al canvi, i afirma que, tot i que al centre s’atenen persones amb discapacitats físiques, psíquiques i intel·lectuals, la seva estructura és 100% sanitària. A més, remarca que el conveni de Sanitat Privada s’ha aplicat des de fa més de 30 anys. El canvi de conveni es vol fer a partir de l’aplicació de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors, fruit de la reforma laboral. Aquest precepte legal permet, després d’un període de consultes amb els treballadors o els seus representants legals, aplicar directament els canvis contra els quals només cal la denúncia per conflicte col·lectiu. L’empresa pretén que el nou conveni s’apliqui des de l’1 d’octubre vinent.
D’acord amb la jurisprudència existent, és molt difícil per una empresa canviar de conveni col·lectiu. No es pot fer directament per raons econòmiques (per pagar salaris més baixos) i per fer-ho caldria l’acord dels representants dels treballadors o si no s’ha fet eleccions sindicals, de la majoria dels assalariats.
Els representants dels treballadors, tot i haver participat en els contactes que fixa la llei, podran presentar demanda de conflicte col·lectiu en cas que l’empresa vulgui tirar pel dret. A més, els treballadors també poden presentar davant l’autoritat laboral demandes individuals.
Tradició austera
Una de les raons que argumenten els treballadors en relació amb l’interès de la direcció de l’empresa per canviar-los de conveni és l’econòmica. Tradicionalment l’empresa l’havia gestionat un sacerdot i el seu equip d’una manera austera pel que fa a les despeses i amb preocupació tant per atendre els malalts com als treballadors que se’n feien càrrec. Però fa tres anys es va produir un canvi en l’equip gestor i segons fonts sindicals, es va acabar “el bon rotllo”. Curiosament la Fundació propietària de la residència i d’altres tres instal·lacions, declara guanys. El 2016 el resultat positiu va ser de més de 73.000 euros i el 2017 els guanys van superar els 47.000 euros, segons les memòries públiques. A les memòries també es detalla que el director general de la fundació té un salari de prop de 100.000 euros i la directora del centre de les Hortènsies supera els 53.000 euros.
Precarietat
La UGT fonamenta la seva oposició al canvi de conveni en el fet que precaritza les condicions dels treballadors i treballadores del centre. El Conveni de Catalunya de Residències, Centres de Dia i Llars Residències per a l’Atenció de Persones amb Discapacitat Intel·lectual fa més de 9 anys que no apuja salaris i les condicions socials. La modificació afectaria especialment els Tècnics Especialistes en Cures Auxiliars i d’Infermeria, actualment un 80% del total de treballadors. En aquest grup un 88% dels membres del col·lectiu treballen a jornada a temps parcial amb contractes de 24 hores setmanals. Paral·lelament el sindicat creu que “el canvi de conveni afectaria negativament els usuaris –perquè, afirmen– suposarà més rotació de personal, cosa que acabarà repercutint en l’atenció”.
Autores: Tomeu Ferrer