Un activista català de la Marea Pensionista, Domiciano Sandoval, ha interposat recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) després que el Jutjat Social 33 de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dictessin sengles sentències desestimant la seva pretensió de considerar il·legal la decisió del govern espanyol de no revalorar les pensions d’acord amb l’IPC, segons explica el col·lectiu Ronda, que duu la defensa legal en aquest cas.
El 30 de novembre de 2012, entrava en vigor el Reial Decret Llei de 28/2012, anomenat de mesures de consolidació i garantia del sistema de la Seguretat Social, que, per primera vegada, imposava la decisió de revalorar les pensions de jubilació amb percentatges inferiors al de l’IPC. Amb posterioritat, l’any 2013, es va tornar a actuar de la mateixa forma i va entrar en vigor la Llei 23/13 Reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l’Índex de Revaloració de les Pensions que, definitivament, ha transformat en normativa la desindexació de les pensions respecte de l’IPC, desactivant l’obligació del sistema públic de pensions de garantir el poder adquisitiu dels més de 9 milions de pensionistes de l’Estat espanyol.
El recurs de Sandoval sol·licita al Tribunal Constitucional que anul·li el contingut del RDLlei 28/2012 atenent al fet que la decisió de no revalorar les pensions segons l’IPC atempta contra el Codi Europeu de Seguretat Social (art 65), el Conveni 102 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) i la Carta Social Europea (art.12) que estableixen de manera clara l’obligació dels Estats de preservar el poder adquisitiu dels pensionistes enfront d’encariments del nivell de vida. Més significativament, la Carta Social Europea determina l’exigència als Estats membres de la Unió Europea de tendir progressivament a elevar el nivell de protecció de la Seguretat Social. Principi que resulta evidentment incompatible amb la determinació de desindexar la revaloració de les pensions de l’IPC, designat per la mateixa norma, com a variable més precisa a l’hora de mesurar les variacions en el cost de la vida.
Doctrina internacional
El recurs elevat davant del Constitucional també recull la doctrina del Comitè Europeu de Drets Socials en la seva decisió de desembre del 2012 respecte de la reclamació interposada pels pensionistes grecs contra les retallades al sistema públic de pensions imposades pel govern hel·lè seguint ordres de la Troika. En aquella ocasió, l’organisme europeu va condemnar l’actuació del govern grec argumentant que «les pensions bàsiques i les complementàries no poden reduir-se de manera dràstica, doncs això no només és contrari a l’obligació dels Estats d’establir progressivament un règim de seguretat social d’un nivell més elevat sinó que s’aparta en molts casos de situacions vulnerables (les pensions més baixes) de l’obligació de protecció social de les persones grans […] les reduccions de les pensions en si mateixes fan descansar exclusivament sobre els pensionistes, en la seva qualitat de contribuents, les conseqüències de la crisi econòmica de manera injustificada i contrària a la Carta Social Europea“.
Resolucions anteriors del TC
El Col·lectiu Ronda recorda que la negativa del govern espanyol a revalorar les pensions segons l’IPC l’any 2012 ha estat una qüestió que ja amb anterioritat havia arribat a la taula del Tribunal Constitucional, si bé en termes molt diferents. Concretament, el TC ha resolt en dues ocasions anteriors en relació a aquesta matèria, en primer lloc en resposta a un recurs d’inconstitucionalitat i, posteriorment, pronunciant-se arran d’una qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc. En ambdós casos, però, el TC només es va pronunciar respecte al fet de si el RDLlei 28/2012 es podia aplicar de forma retroactiva, és a dir, afectant la totalitat de l’exercici malgrat haver estat aprovat al novembre d’aquell any. De forma no poc controvertida, el TC va considerar que la revaloració de la pensió no és un dret sinó, merament, una «expectativa de dret» i que per tant cabia una revisió retroactiva d’aquesta expectativa. No valorava, doncs, diu Ronda, l’adequació de la norma a la legislació internacional d’obligat compliment, tal com planteja ara el recurs elevat pel militant pensionista representat per Col·lectiu Ronda.
En cas de resposta negativa per part del Tribunal Constitucional, Domiciano Sandoval i Col·lectiu Ronda elevaran la qüestió fins al Tribunal Europeu de Drets Humans per tal que sigui la justícia comunitària qui estableixi la vulneració del contingut de la normativa internacional ratificada per Espanya que, pel principi de jerarquia normativa, ha de prevaldre per sobre de qualsevol normativa d’àmbit estatal.