L’ERO presentat per a direcció de l’Institut de Recerca en energia de Catalunya (IREC), pot suposar el desmantellament gairebé total de la seu que aquest centre té a Tarragona, on fins ara hi havia tres grups de recerca, segons expliquen fonts de CCOO .
L’IREC ha presentat un ERO i simultàniament un Expedient de Modificació de condicions laborals. En el primer cas hi ha 11 llocs de treball afectats i implica també una reducció salarial entre el 8% i el 15% que afectarà entre un 30 i un 40% de la plantilla. A més, l’empresa proposa eliminar el 100% del complement variable. La mesura pot sumar-se a reduccions de personal anteriors que l’any passat van afectar 40 persones.
Els procediments afecten les dues seus de l’Institut, la de Barcelona i la de Tarragona. Per aquesta, segons la font indicada, el pla de l’empresa suposa un desmantellament gairebé total.
Els últims anys a Tarragona hi havia tres grups de recerca, dos d’ells amb activitat exclusiva a la zona i un tercer que actuava coordinadament amb Barcelona. D’acord amb els plans de l’empresa es tancarien els dos primers grups que operen a Tarragona, cosa que deixaria una activitat mínima a l’IREC d’aquesta ciutat. Segons CCOO el tancament dels dos grups suposarà l’acomiadament de 4 treballadors i la modificació de condicions laborals d’un cinquè.
El progressiu desmantellament de la seu de Tarragona iniciat fa anys té poc a veure amb l’activat de recerca realitzada, asseguren fonts sindicals. En aquest sentit, s’explica que el grup de Borefinatge el formen només 1,8 persones, el grup de termoquímica 1,7 persones i en els dos casos no hi ha cap de grup des de fa més de 15 mesos,.
El tancament dels de recerca també deixa un interrogant sobre què succeïra amb la inversió milionària realitzada en els seus laboratoris i equipaments.
La posada en marxa i el desenvolupament de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), el 2009, amb seus a Barcelona i Tarragona, va comptar amb una inversió de 30 milions d’euros fins al 2014.
L’IREC a Tarragona es va relacionar amb un projecte denominat Zefir que consistia a crear una central eòlica davant de les costes de l’Ametlla de Mar, que implicava una inversió de més de 140 milions i que va comptar amb una oposició important dels habitants d’aquesta població.