La UGT de Catalunya i la Federació del Metall, Construcció i Afins (MCA), consideren injusta la sentència dictada pel Jutjat Penal número 5 de Barcelona que condemna un treballador de Seat afiliat a la UGT, que va participar en la vaga general del 29 de març de 2012 formant part d’un piquet informatiu- La sentència el considera autor d’un delicte de danys, per la qual cosa l’imposa una multa de 6 euros diaris durant un període de 12 mesos.
La Federació considera que la sentència no ha pres en consideració les proves documentals aportades per la defensa ni les declaracions del treballador i de la seva companya que va acudir amb ell al lloc dels fets. Al contrari, sí que ha tingut en compte la declaració aportada l’empresa denunciant.
El treballador, afirma UGT, reconeix que, tot i que es trobava al lloc dels fets, on va anar per informar els treballadors i les treballadores d’una empresa sobre el motiu de la vaga general, no va causar danys a la porta corredissa d’accés de l’empresa ni va fugir del lloc dels fets en arribar la policia. Altrament, el condemnat va recriminar a un grup de persones que no coneixia dient-los-hi que deixessin de sacsejar la tanca, que finalment va caure a terra.
El sindicat tampoc entén que no es doni valor a un testimoni d’un treballador pel fet que aquest formi part del mateix sindicat que el denunciat. “En aquesta situació es dóna a entendre que un treballador del sindicat o un company del treballador no té cap valor testifical a la causa”, afirma UGT.
La UGT de Catalunya i la MCA consideren que la sentència forma part de la campanya del govern del Partit Popular contra les llibertats ciutadanes. En aquest sentit opinen que es tracta d’una mostra de l’atac continu i sistemàtic que es dóna des de fa temps contra tot el moviment sindical.
Com a conclusió, la UGT de Catalunya i la federació MCA s’exigeixen la derogació immediata de l’article 315.3 del Codi Penal que permet criminalitzar als treballadors i les treballadores pel simple fet d’exercir el seu dret constitucional a fer vaga.