Catalunya necessita la indústria per tenir futur. Amb aquesta idea s’han aplegat els agents socials i els principals partits polítics del Principat en un acte solemne celebrat al paranimf de la Universitat de Barcelona.
La trobada que tenia com a objectiu insistir en l’acord que es va signar fa tres any. En aquest sentit s’ha fet el tercer manifest en el qual es demana que es fixi un full de ruta que serveis perquè la reactivació del país es faci a partir de noves bases. Entre aquestes l’aposta per la indústria és cabdal, segons s’ha pogut constatar.
En l’acte s’ha insistit en el fet que cal que és realitzin des de les instàncies polítiques, socials i econòmiques de Catalunya, els canvis necessaris per establir un pla a llarg termini en favor del futur industrial.
La resposta a aquesta demanda l’han donat els partits interpel·lats. Junts pel Sí, Ciutadans, PSC, PP i Catalunya Sí que es Pot han mostrat el seu suport a la iniciativa i la seva disposició a fer que el pacte esdevingui una realitat.
L’any 2013 es va firmar el denominat Pacte Nacional per a la Indústria. L’objectiu era reafirmar la necessitat de recuperar aquest sector com a eix central de l’economia catalana, però adaptat als nous temps. Aquesta adaptació havia de procedir d’una aposta decidida de la Recerca, la Investigació i el Desenvolupament (R+D+I), i amb una adaptació a aspectes com tecnologia i sostenibilitat.
Els signats de pacte són els sindicats CCOO i UGT, les patronals Foment del Treball i Pimec. També el Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Consell del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials. En el camp del coneixement hi participen la Universitat de Barcelona (UB); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
La declaració projectada aquest dilluns reclama al Parlament l’impuls d’una iniciativa per establir el marc de “concertació política” i de “diàleg social” a més d’un full de ruta de llarg recorregut per abordar el rellançament de l’economia catalana des d’una òptica industrialista.
Els firmants de l’acord voldrien que es firmés un pacte nacional o acord programàtic que inclogui programes específics de política industrial, si no també que abasti un conjunt de mesures transversals que afectin totes les àrees de Govern. Això hauria d’anar acompanyat per la mobilització d’inversions en infraestructures per a la producció, la formació professional i universitària. També hauria d’incloure en els seus plans els centres de recerca i transferència tecnològica i el model energètic i de suport a la cooperació per al creixement del teixit empresarial.
Tots els representants polítics presents a l’acte han donar el seu suport a les grans línies de l’acord. Al mateix temps, tots han cridat l’atenció en relació amb què s’ha de passar de les paraules i els desitjos als fets. En aquest sentit Joan Coscubiela, de Catalunya Sí que es Pot ha estat el que ha manifestat més clarament la seva posició: “no podem continuar parlant i parlant”, ha dit el parlamentari.