Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

L’11 de febrer s’ha signat un acord que, entre altres aspectes, ha de permetre posar fi a la pràctica empresarial de Movistar de subcontractar en cadena els treballadors que s’encarreguen del muntatge i el manteniment de les instal·lacions i les xarxes de telefonia i telecomunicacions, així com posar fi a la precarització creixent de les condicions laborals que pateixen els treballadors del sector, amb una millora en l’estabilitat i la qualitat de l’ocupació al sector.
Aquest acord arriba després d’un intens procés de mobilització i de negociació, arran de les diverses lluites i jornades de vaga realitzades els primers mesos de 2015, i és fruit del pacte de desconvocatòria de vaga assolit el passat 5 de maig entre la patronal del sector, les principals empreses contractistes de Movistar i els sindicats CCOO i UGT, mitjançant el qual els sindicats majoritaris desconvocàvem la vaga i s’obrien taules de negociació temàtiques per abordar la precarietat de les condicions de treball al sector. Al seu torn, els sindicats minoritaris reconeixien que el pacte era l’instrument per aconseguir millorar la situació que afectava el sector, tot i que optaven per mantenir les convocatòries de vaga (que, en alguns casos, van sostenir fins a finals de juny), en espera que el contingut del pacte s’anés fent efectiu.
L’obertura de taules de negociació temàtica va permetre concretar millores importants en línia amb les reivindicacions plantejades pels treballadors. Així, a finals de maig s’eliminaven les penalitzacions arbitràries i a principis de juny s’incrementava la valoració econòmica dels barems, alhora que es rebaixava la sobreexigència productiva, un conjunt de mesures que, combinades, comportaven millores retributives per al conjunt de treballadors del sector (tant per als treballadors de les empreses contractistes com per als autònoms subcontractats per aquestes). D’altra banda, l’operadora Movistar modificava el seu contracte amb les empreses contractistes per garantir les condicions econòmiques per fer front als nous barems pactats a la taula de negociació.
Tot i la importància innegable d’aquests avenços, per assolir tots els objectius fixats a l’inici de la negociació, mancava concretar el pacte del 5 de maig en matèries com la regulació del treball en caps de setmana i dies festius, el compliment de la normativa de protecció de riscos laborals i, molt especialment, l’ordenació del sector per posar fi a la pràctica de la subcontractació, que és el flagell que havia desencadenat l’espiral de precarització de les condicions de treball en el sector. Precisament aquestes matèries conformen l’acord que, finalment, s’ha assolit aquesta setmana.
En primer lloc, el nou acord suposa una regulació clara del treball en caps de setmana i dies festius, i estableix la compensació horària i la retribució addicional corresponent, així com la limitació de la jornada anual d’acord amb el que estableixen els convenis provincials del sector del metall. En segon lloc, en matèria de prevenció de riscos laborals, l’acord preveu que es constitueixi una comissió que analitzarà la sinistralitat laboral al sector i estudiarà les necessitats formatives que es requereixen per donar resposta a aquesta problemàtica. I, sobretot, en tercer lloc, ordena el sector concretant i calendaritzant les mesures per posar fi a la pràctica de la subcontractació en cadena.
D’aquesta manera, s’acorda que la contractació de serveis per part de l’operadora Movistar a altres empreses tindrà, a partir d’ara, un únic nivell. Per implementar aquest canvi de fons en el funcionament de la distribució de contractes, s’estableix un període de transició fins al desembre de 2016 (data a partir de la qual no serà possible subcontractar nous contractes), alhora que es marca l’horitzó de 2018 per assolir l’objectiu que la contractista principal assoleixi una xifra de recursos propis del 70% (xifra que actualment no supera el 30%), amb l’increment progressiu de les plantilles estructurals.
Amb la consecució d’aquest acord es posarà fi a la precarització de les condicions salarials i laborals que suposava la concatenació de subcontractació de treballs en diferents empreses i amb personal autònom en una relació contractual fraudulenta que havia arribat a un punt del tot intolerable i que ha generat un important conflicte sindical i laboral en els darrers mesos. Limitar la subcontractació permetrà donar més estabilitat a l’ocupació al sector i farà possible complir les condicions regulades en els convenis de les empreses i del sector del metall a cada un dels territoris de l’Estat.
Aquest acord s’ha de traslladar ara a un eventual conveni estatal del metall per, en primer lloc, ampliar-ne la força normativa i, en segon lloc, possibilitar-ne una aplicació similar a la resta d’operadores de telefonia.
Aquests importants avenços a la taula de negociació no haurien estat possibles sense la mobilització sostinguda del conjunt de treballadors del sector i la seva capacitat per articular la negociació. Els sindicats majoritaris hem fet possible aquest acord perquè, a diferència d’altres sindicats minoritaris, hem renunciat a una política resistencialista que no té la capacitat de canviar la realitat, ja que renuncia a la negociació en els marcs estatutaris que permeten portar els acords a rang de legalitat. Aquesta renúncia dels sindicats minoritaris fa que la mobilització no aconsegueixi els seus principals objectius: portar la reivindicació a l’acord, i l’acord, a una millora de les condicions dels treballadors.
El paper del sindicalisme confederal té clar el binomi pressió-negociació i la seva utilitat per canviar i transformar la realitat de la gent al món del treball. És per això que durant aquests mesos hem treballat per aconseguir aquest acord a la taula i aportar als treballadors veritables solucions als seus problemes. Ara cal mantenir l’alerta i continuar la lluita, avançant cap a un front únic i sense fissures, per garantir l’aplicació efectiva del que s’ha acordat.