La fiscalia i TV3 demanen 7 anys de presó a un treballador al qual acusen d’haver filtrat dades de salaris de la plantilla després d’haver piratejat el sistema informàtic. Les peticions, per uns fets que es van produir el 2012 han posat la plantilla en peu de guerra. En un comunicat CCOO demana a la corporació pública que desisteixi del procés judicial. El sindicat i el comitè d’empresa entenen que és”innecessari, injust i de conseqüències irreparables per al nostre company continuar amb accions legals que no resoldran res i reobriran les ferides dels anys passats”.
Els fets van ocórrer l’any 2012. Una part de les bústies del correu intern de TV3 van rebre un missatge procedent de Brauli Duart, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Adjunt hi havia un full de càlcul amb les dades salarials i personals del conjunt de la plantilla amb els càlculs de les indemnitzacions que s’haurien de pagar en cas d’aplicar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO).
Un cop que es van conèixer les dades, que per una banda mostraven els salaris de tots els treballadors, però al mateix temps revelaven el que cobraven els directius, els treballadors van convocar una assemblea l’11 d’agost en la qual la preocupació era saber si finalment es presentaria l’ERO que en els documents filtrats se situaven al 31 de desembre d’aquell any.
L’octubre de 2013 en una actuació per sorpresa els Mossos d’Esquadra van irrompre a les dependències de Sant Joan Despí. Després de fer un escorcoll informàtic van detenir un treballador de TV3 que unes hores després era posat en llibertat.
Set anys després d’aquells fets arriba la petició fiscal i la reacció del comitè d’empresa de TV3. La presidenta de l’organisme que representa els treballadors, Roser Mercader, considera que la petició és desmesurada. Recorda la presumpció d’innocència que té tothom. Entén que la persona acusada “és un cap de turc” i insta també l’empresa a retirar l’acció judicial que “curiosament sembla calcada de la fiscalia”.
En concret, fiscalia i TV3 demanen 7 anys de presó per un suposat delicte de revelació de secret. Fonts laborals consideren que és l’acusació és molt difícil de provar, però mentrestant “s’està sotmetent a aquest company a un veritable via crucis“. Aquest diari ha sabut que després de la detenció, el treballador va agafar la baixa. Posteriorment es va incorporar a TV3 però en una feina diferent de la que tenia en el molt de la detenció. I ara, quan se li ha comunicat la pena que se li demana ha tornat a caure malalt i està un altre cop de baixa. Roser Mercader assegura que “ens diuen que no hi ha base per a l’acusació, perquè des de llavors el treballador viu en una situació insostenible”.
Dades totalment certes
Les dades que es van filtrar, segons els treballadors que les van rebre i la difusió que se’n va fer, eren totes exactes. Per exemple, els salaris dels directius superaven en els casos més elevats, els 144.000 euros a l’any, superiors, per tant, als que percebia el president de la Generalitat. Però, segons les dades oficials el mateix any, el president del consell de govern de la CCMA, Brauli Duart, hauria cobrat poc més de 129.000 euros.
Un altre aspecte revelat a partir de les filtracions il·legals era la preparació d’un ERO per a part de la plantilla de la televisió pública catalana. Aquesta possibilitat, l’any 2012 havia estat negada per Duart al comitè d’empresa. Però, un temps més tard, efectivament es va presentar un ERO que va afectar més de 300 treballadors, una part voluntaris i la resta a tots els que tenien més de 61 anys, expedient que realment s’està aplicant.
En el moment en què es va produir la filtració es van difondre diverses hipòtesis. Una va ser la d’una autofiltració, que hauria servit per difondre els salaris dels treballadors en un moment de forta crisi i que hauria servit per justificar l’ERO posterior.
Curiosament, mentre la revelació de les dades li pot costar al treballador acusat una pena de 7 anys de presó, ara, amb la llei de la transparència, es poden conèixer lliurement, només fent la consulta pertinent.
Roser Mercader posa un exemple per entendre el grau de desmesura de les penes que es demanen al treballador: “fa poc van agafar 7 jubilats britànics acusats de robar 18 milions d’euros en diamants. Els demanen 7 anys de presó”, explica.
Els sindicats i el comitè d’empresa han convocat per una assemblea el 31 de març a , a les 15.30 h, al menjador del CPA per proposar accions de suport al seu company i reclamar la retirada de les demandes. Asseguren que és del tot innecessari “continuar amb accions legals que no resoldran res i reobriran les ferides dels anys passats”.
No hi ha comentaris
Pingback: Brauli Duart es nega a retirar l'acusació a un treballador de TV3 al qual es demanen 7 anys de presó