José Ángel Crego, màxim accionista del grup ALN i president de la patronal Circulo Empresarial Leonés (CEL), no paga als seus treballadors. Crego va intentar presentar-se a l’alcaldia de León per Ciudadanos, però va desistir. El motiu va ser l’escàndol d’unes declaracions en què aquest industrial instava els treballadors a indemnitzar els empresaris pagant-los 45 dies per any en què els haguessin estat en plantilla si volien canviar d’empresa. L’enrenou mediàtic va fer que Albert Rivera, el líder del partit, considerés les opinions de l’empresari poc convenients, cosa que va fer que Crego retirés la candidatura per “raons professionals”.
Els treballadors de les empreses del grup ALN, a Catalunya: ALN Mediación i ALN Telemark que són uns 350 no han cobrat la mensualitat de gener. I el que és encara pitjor, a finals de febrer els seus directius els acaben de comunicar que tampoc rebran la nòmina corresponent a aquest darrer mes, segons expliquen a la Federació de Serveis de la UGT.
Les dues companyies del grup ALN han tingut diversos episodis de retard en el pagament de nòmines, però ara la cosa sembla més seriosa perquè des de la direcció no es dóna cap data per eixugar el deute. Els responsables territorials de les dues societats han viatjat fins a Lleó per parlar amb Crego davant la situació. Per aquest motiu els comitès d’empresa, cansats de no tenir respostes, han convocat vagues pels dies 2, 3 i 4 de març i 4, 5 i 6 d’abril.
Responsables laborals de les empreses del grup ALN, que abans formaven part de Connecta, han tractat diversos cops amb el màxim accionista del grup ALN, José Ángel Crego, sense treure’n l’aigua clara de la situació real de la companyia. Oficialment els deia que grup va bé. Té clients de tota solvència que, consultats per la plantilla, afirmen estar al corrent de pagament de les seves factures. Empreses com CaixaBank, Barclays, Banc Popular, Planeta, han contractat campanyes d’atenció al client amb ALN. Tot i la solidesa dels seus clients, en una darrera conversa amb representants sindicals, els directors de les territorials del grup ALN a Catalunya han insinuat que a més de no pagar, el grup estaria preparant la documentació per presentar concurs de creditors.
“En els contactes que hem mantingut amb la direcció ens diuen que tot va bé. Fins i tot ens han dit que la facturació ha superat els 25 milions”, assegurava fa dos dies un responsable de CCOO a Catalunya. L’única explicació per al retard, deduïda pels sindicalistes – perquè des de l’empresa no ha aclarit aquest punt – és que les dificultats d’ALN tindrien a veure amb l’agressivitat de l’expansió feta pel grup, que ha obert seus a Llatinoamèrica.
Una estranya relació laboral
Quan Crego va comprar Connecta, es va dir que l’operació permetria salvar els 400 llocs de treball del grup a Catalunya. Des de llavors s’ha tancat la planta de Tarragona i s’han produït moltes entrades i sortides de manera que ara hi ha uns 350 empleats. Però des del primer moment les dificultats de pagament han estat constants. Per aquest motiu els treballadors i els sindicats han arribat a convocar fins a dues vagues abans de l’actual. En almenys una ocasió es va retirar la petició d’aturades perquè finalment els salaris es van pagar. Una altra vegada es va iniciar la vaga “amb els cascs sobre els ordinadors” expliquen els treballadors, però també es va solucionar el cas perquè van aparèixer diners per normalitzar la situació.
Els últims mesos de 2015 el retard a pagar es va tornar normal. Això feia que les empreses de Crego, paguessin però fora de data. Molts cops el 15 del mes següent. L’empresari que volia cobrar als treballadors ha esdevingut morós.
Tot i que oficialment la relació de Crego amb Ciutadans es va trencar perquè l’empresari no es va presentar a les eleccions municipals. El líder empresarial s’ha vist involucrat en un segon episodi polèmic amb el partit de Rivera.
Després que Crego no es presentés a l’alcaldia de Lleó es va saber que el líder de Ciudadanos a la ciutat, Sadat Maraña, que l’havia avalat políticament, havia estat donat d’alta en una empresa localitzada a Tenerife: Asistencia Integral Canaria SLU. En aquesta empresa mai van veure Maraña en els sis mesos en què figurava com a empleat. La societat canària tenia com a client gairebé exclusiu la societat ALN Telemark SL, sí l’empresa de Crego que ara no paga els seus treballadors. Per tant ,mesos després d’haver-se liquidat oficialment l’aventura política, es descobria una relació econòmica que feia que a León es considerés que Maraña havia estat pràcticament a sou de Crego.
3 comentaris
Pingback: El grup ALN desmantella les seves seus a Barcelona sense comunicar res als seus treballadors
Pingback: Els 350 treballadors del grup ALN: ni treballen, ni cobren, ni tenen atur
Pingback: Els treballadors de ALN Telemark a Tànger denuncien que els seus caps espanyols s'han fugat