El jutge encarregat de discernir si la contractació, per part de Fira de Barcelona, d’empreses per substituir els treballadors en vaga s’ajusta a la norma o no, ha decidit desestimar la demanda dels riggers, els muntadors de grans estructures aèries, que consideraven l’esmentada contractació com a ‘esquirolatge’.
Per tant, el magistrat ha abonat la tesi de l’entitat pública en considerar que, d’acord amb el principi de proporcionalitat, els drets d’una minoria de treballadors no poden passar pel davant dels drets dels usuaris i tampoc davant de l’interès general que suposa per a la ciutat l’esdeveniment cultural i econòmic que és el SONAR.
Segons l’apreciació del jutge, donar suport a la denúncia dels riggers implicaria posar en perill molts més llocs de treball que depenen de la celebració del SONAR. Per tant, no adopta mesures cautelars, que haurien suposat la paralització del festival.
La demanda dels riggers no pretenia aturar el festival sinó que es reconeguessin els drets d’aquest col·lectiu, que va convocar vaga l’11 de juny passat. Fins i tot, dilluns passat, abans de conèixer-se la decisió del jutge, els muntadors de grans estructures aèries van assegurar, en roda de premsa, que, en la hipòtesi que el jutge els donés la raó, si Fira de Barcelona s’avenia a negociar, es comprometien a fer un esforç suplementari per fer possible en 36 hores enllestir les tasques pendents per tal que el SONAR es pogués celebrar amb normalitat.
Atès que Fira de Barcelona havia contractat diverses empreses per substituir la societat en la qual la plantilla ha declarat la vaga, SONAR assegura que el 18 de juliol vinent l’esdeveniment artístic i musical es podrà celebrar amb normalitat, perquè els treballs previs estan molt avançats.
La decisió del jutge no pressuposa quin serà el desenllaç del conflicte. Els treballadors saben que Fira de Barcelona ha convocat la licitació de la concessió. Saben també que en aquesta convocatòria no hi figura el manteniment de les condicions laborals del col·lectiu, cosa que els treballadors interpreten com el retorn cap a situacions de precarietat que pensaven superades. Per tant, mantindran, l’agost i el setembre, les mobilitzacions i accions de protesta en defensa dels seus drets amb l’esperança que les administracions que hi ha darrere de la Fira: Ajuntament de Barcelona i Generalitat apostin per l’estabilitat laboral en lloc d’aplicar mecanismes de liberalisme salvatge com s’apliquen arreu de l’Estat espanyol on els riggers són falsos autònoms sense drets laborals.