Treballadores i treballadors que es cuiden de la neteja de pisos d’hotel, del grup conegut com Kellys Unión van fer dissabte dues concentracions per defensar els seus drets. La primera es va fer la plaça de Sant Jaume de Barcelona i la segona davant l’ajuntament de Lloret de Mar. En els dos casos la mobilització es va convocar per a les 19.00 hores. Comissions Obreres de Catalunya ha fet un comunicat en el qual dóna suport a les accions
Les treballadores i treballadors de servei d’habitacions dels hotels fa temps que es mobilitzen reclamant canvis en l’organització del treball i també contra la precarietat, que les aboca a ritmes de feina molts alts que comporten, en molts casos, estress i malalties laborals.
A més, també reclamen el reconeixement de les malalties professionals, posar fi a les externalitzacions dels serveis de pisos que fan que empitjorin les condicions laborals o que s’incrementin les inspeccions laborals als centres de treball, són algunes de les reivindicacions més importants del col·lectiu de les Kellys. amb aquest nom s’agrupen diversos col·lectius de treballadores que tenen cura de les cambres d’hotel. El grup inicial a Barcelona és el que utilitza samarretes verdes com a signe d’identitat, però arreu de l’estat s’han creat altres grups caracteritzats pel seu acostament a unes o altres organitzacions sindicals.
Les reformes laborals aplicades primer pel PSOE i després pel PP, amb el vot favorable de CiU, van fer possible la segregació d’algunes feines que fins llavors estaven cobertes pel conveni d’hostaleria. Això va fer possible que s’externalitzessin tasques com la neteja i arranjament de pisos. Les treballadores d’aquests departaments ja no cobraven el que marcava el conveni d’hostaleria sinó el conveni de les empreses multiservei a les quals es contractava aquest tipus de treball. El resultat ha estat que els salaris han baixat en gairebé un 60%. Al mateix temps s’aplicaven mètodes de feina a preu fet, cosa que feia que una treballadora per obtenir un salari decent hagués de netejar i ordenar més de 20 habitacions per torn. Una conseqüència ha estat la proliferació de malalties laborals i la pràctica denunciada de moltes treballadores que s’han d’automedicar per poder aguantar els ritmes de treball.